Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, a prezentat pentru CEPA (Centrul pentru Analiza Politicii Europene) factorii care trebuie luați în considerare înaintea ofensivei anticipate a Ucrainei.
1. Aniversarea Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, pe 9 mai, influențează militar Rusia sau Ucraina?
Mă aștept că Kremlinul să fie disperat să sărbătorească un fel de victorie și probabil că forțează Statul Major General și pe liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, să cucerească Bahmut până la acea dată. Deci, alte sute de soldați ruși vor muri probabil pentru un gest inutil, deși asta nu-l va deranja pe președintele Putin sau cercul său de susținători.
Statul Major ucrainean, pe de altă parte, va merge mai departe cu planificarea unei presupuse contraofensive, al cărei timp și locație sunt (foarte corect) cunoscute doar de ei. Nu cred că ar irosi viața unui singur soldat ucrainean pentru a face ceva simbolic în acea zi. În schimb, vor acționa atunci când au stabilit că sunt întrunite toate condițiile.
Cu toate acestea, nu aș fi surprins dacă ar exista un fel de atac sau poate operațiuni de informare care să demonstreze hotărârea și încrederea poporului ucrainean, a guvernului său și a armatei sale.
2. Este Ucraina supusă unei presiuni de timp (s-a vorbit mult despre ofensiva de „primăvară”, dar asta ne spune ceva)?
Nu aș numi-o ofensivă de primăvară pentru că nu cred că datele sunt cheia. Ceea ce contează cel mai mult este de a se stabili condițiile pentru a asigura cea mai bună șansă de succes la cel mai mic cost posibil în ceea ce privește pierderile umane. Statul Major ucrainean m-a impresionat prin disciplina, priceperea și inovația sa. Mă aștept că au identificat condițiile de care au nevoie pentru a-și lansa ofensiva, la un moment și un loc aleși de ei.
Aceste condiții ar include pregătirea forțelor lor (instruire, putere, logistică), cantitatea dorită de tulburare și confuzie în rândul rușilor, gradul de utilizare al terenului pe care ar urma să se desfășoare atacurile lor și alte pregătiri pe care le consideră esențiale pentru succes.
Mă aștept ca această contraofensivă să se desfășoare în moduri care ne vor surprinde pe toți, dar care vizează un final decisiv; nu doar împingerea forțelor rusești din Donbas.
De fapt, aș recomanda, dacă mi s-ar cere, ca această contraofensivă să vizeze izolarea Peninsulei Crimeea, terenul decisiv al acestui război, și apoi eliberarea sa. Uciderea fiecărui soldat rus aflat la o distanță de 100 km de Bahmut nu schimbă nimic din punct de vedere strategic. Eliberarea Crimeei schimbă totul.
3. Este sosirea tancurilor occidentale și a altor vehicule blindate crucială pentru data de începere (adică, Ucraina trebuie să le aștepte)?
Mă aștept ca Statul Major ucrainean să fi studiat cu atenție apărarea rusă și să identifice vulnerabilitățile pe care vor dori să se concentreze. Nu este nevoie să ataci de-a lungul întregului front de 900 km; mai degrabă concentrarea puterii de luptă pe câteva fronturi înguste va permite ucrainenilor să ajungă la pătrunderea acestor apărări dense și liniare rusești.
Deci, forțele care fac acest lucru vor fi o combinație de echipamente ucrainene, rusești capturate și furnizate de Occident. Echiparea unităților cu tancuri Leopard, vehicule blindate Marders, Bradley și alte echipamente furnizate de Vest va oferi o componentă foarte puternică forțelor totale implicate în atac, presupunând că echipajele și unitățile cu acest echipament occidental au avut timp suficient pentru a se antrena cu privire la utilizarea lor, și asupra angajării lor tactice în operațiuni cu arme combinate. SUA au declarat pe 21 aprilie că echipamentele occidentale au permis crearea a peste nouă brigăzi blindate noi . Este suficient pentru a oferi Ucrainei câteva opțiuni bune.
4. Cum vom afla când începe ofensiva?
Nu vom ști decât după ce a început. Mă aștept ca Statul Major al Ucrainei să desfășoare o gamă largă de operațiuni de formare a condițiilor care să ajute la pregătirea atacului principal. Acestea ar include atacuri ale partizanilor și forțelor speciale pentru distrugerea/perturbarea rețelelor de transport, crearea de confuzie în zona din spatele liniei rusești și colectarea de informații.
Acestea ar include, de asemenea, lovituri cu drone și cu artilerie/rachete de rază lungă împotriva activelor critice și a siturilor logistice rusești și atacuri asupra sistemelor de apărare aeriană. Toate acestea au ca scop reducerea capacităților și flexibilității rusești înainte de atac și inducerea în eroare a rușilor cu privire la locațiile precise unde vor avea loc loviturile principale.
5. Armata Ucrainei a surprins în trecut; rușii au înțeles acum tactica ei?
Sunt sigur că Statul Major rus nu va face greșeala de a subestima planificarea, hotărârea și puterea de luptă ucraineană. Mă aștept ca ei să facă tot ce le stă în putință pentru a perturba/preveni atacurile, pentru a-și întări apărarea și să-și crească adâncimea pentru a absorbi atacul.
Dar nu cred că rușii au flexibilitatea de a reacționa dacă/când ucrainenii își dezvăluie în sfârșit efortul principal și nu am văzut nicio dovadă că puterea aeriană rusă este eficientă împotriva țintelor în mișcare.
Vom afla în curând dacă au făcut această ajustare, conchide generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa.
Sursa: Ziare.com