Ultima oră

Generația și păpușarii din spatele lui Alexei Navalnîi

La Moscova se întorcea cel care este socotit rivalul numărul unu al unui Vladimir Putin tot mai contestat, un rival ce tocmai a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, în urma unui proces care este prezentat de presa occidentală și de opoziția rusă drept unul extrem de politizat. Eroul său este Alexei Navalnîi, acvocatul-blogger care în ultimii doi ani a reușit să mobilizeze o bună parte din clasa mijlocie a Rusiei împotriva regimului cu o rețetă simplă: anticorupție, bloguri, Facebook, Twitter, Vkontakte.

”Vom distruge această societate feudală”

’’Vom distruge această societate feudală care ne jefuiește pe toți. Dacă cineva credea că la auzirea amenințării cu închisoarea voi fugi în străinătate, s-a înșelat. Nu pot fugi de ceea ce sunt. Nu am decât asta pe lume și nu vreau decât să ajut țara. Să lucrez pentru concetățenii mei. Nu se mai poate ca o țară cu 140 de milioane de locuitori, una dintre cele mai bogate din lume să fie subjugată de o mână de monștri. Nici măcar nu sunt oligarhi care să își fi făcut averile prin iscusință sau inteligență. Sunt niste foști activiști ai Komsomolului, deveniti chipurile democrați, apoi patrioți, care au înhățat totul cu mâinile lor’’, a spus Navalnîi.

’’În ultimii ani am învățat să ne organizăm chiar și în condițiile mașinii propagandei de stat și a lipsei banilor. Am învățat să colectăm bani, să facem investigații mai bine decât cei care ar trebui să investigheze, să găsim proprietățile pungașilor și permisele lor străine de rezidență, să publicăm și să finanțăm ziare, să organizăm mari proteste și să strâgem 100.00 de semnături pentru petiții.’’

Primul test – Primăria Moscovei

’’Navalnîi, primarul nostru’’, striga mulțimea adunată la gara Iaroslavl. Alexei Navalnîi și-a depus candidatura pentru primăria Moscovei cu doar o zi înainte de pronunțarea sentinței. Alegerile vor avea loc pe 8 septembrie. ’’Avem în fața noastră o dificilă bătălie electorală, să ne luptăm începând de acum’’, a spus Navalnîi în fața simpatizanților. Ambițiile tânărului avocat nu se termină aici. El a declarat că dorește să-l înfrunte pe Putin la alegerile prezidențiale din 2018, exact anul în care i se va încheia mandatul de primar al Moscovei.

A fost momentul în care toată presa rusă s-a întrebat dacă Navalnîi va avea aceeași soartă ca și Mihail Hodorkovski, magnatul petrolului care este în închisoare de opt ani, condamnat pentru evaziune fiscală și frauda. Și Hodorkovski l-a infruntat politic pe Putin, însă acum analiștii consideră că singura asemănare dintre cele două cazuri este doar că procesele au fost politizate. Regimul Putin pare că încearcă să-l folosească pe Navalnîi drept suspapă pentru nemulțumirile publice. Candidatura sa a fost acceptată, iar el eliberat până la al doilea verdict și este liber să-și duca campania online. Contracandidatul sau, actualul primar Serghei Sobyanin, a exprimat astfel strategia Kremlinului: ’’Să fiu sincer, nu știu ce șanse are candidatul Navalnâi. Am făcut tot ce am putut să îl înregistrăm, pentru ca moscoviții să aibă de ales dintr-o paletă cât mai largă de candidați.’’

Un pas prudent înapoi al Kremlinului

Navalnîi devine un personaj extrem de puternic, dovadă fiind și cererea total neobișnuită a procurorilor ruși ca el să fie eliberat până la pronunțarea verdictului la apelul pe care l-au solicitat avocații săi. Unii analiști consideră că, deja, politicienii ruși încep să aibă viziuni foarte diferite în privința fenomenului Navalnîi. ’’Există o ruptură în rândul elitelor. Și se pare că rezultatul nu va fi unul pașnic’’, spune Ella Paneyah, citată de NBC News. Presiunile vin și din exterior, cu UE și SUA exprimându-și preocuparea față de condamnarea lui Navalnîi. Casa Albă a numit procesul drept parte a unei ’’tendințe de a suprima exprimarea nemulțumirilor’’, iar presa rusă de opoziție a făcut o paralelă între procesul lui Navalnîi și procesele de pe vremea lui Stalin.

Fenomenul Navalnîi

Fenomenul Navalnîi s-a declanșat în 2010, în urma creării site-ului anticorupție RosPil și a publicării unor informații despre deturnarea a 4 miliarde de dolari de către compania de stat Transneft. Site-ul a devenit extrem de activ, cu sute de linkuri către Facebook, Twitter și Vkontakte, versiunea rusă a Facebook. Apogeul a fost atins în timpul protestelor de după alegerile parlamentare din decembrie, 2011. Presa rusă a început să-l compare pe Navalnîi cu Julian Assange, un campion al transparenței, în timp ce presa occidentală vorbește acum despre el ca despre un Nelson Mandela al Rusiei.

Pentru regimul Putin, tot mai contestat chiar și de către siloviki (foștii KGB-iști care controlează jocurile de putere dela Moscova), căci doar astfel se poate explica debarcarea eminenței cenușii a lui Putin, Vladislav Surkov, creatorul conceptelor de verticală a puterii și democrație suverană, eliminarea pericolului Navalnîi este prioritară. Mai mult, analiștii vorbesc despre dubioasa decizie a primarului Mosovei, Serghei Sobyanin, un apropiat al lui Putin în anii trecuți, a de a-și încheia mai repede mandatul, de a anunța alegeri anticipate în seprembrie și de candidat independent, si nu din partea Rusiei Unite. Pe seama acestei decizii este pusă graba în care s-a desfășurat (în doar patru luni) procesul lui Navalnîi. El trebuia condamnat înainte de a putea reprezenta un pericol electoral iminent.

Creativitatea generației internetului, în sprijinul lui Navalnîi

În cazul în care tanarul blogger va putea candida la primăria Moscovei, regimul Putin va avea de îndurat o vară foarte fierbinte. Este capabil acest regim să facă față creativității noului mediu online al unei clase de mijloc pe care el însuși a ridicat-o din promiscuitatea anilor lui Boris Elțîn? Un sondaj citat de Global Voices arată că Navalnîi este cuoscut de către 40% dintre ruși, nu doar de moscoviți, iar campania sa va fi un test care să arate că rușii resping monopolul informațional al televiziunilor și apleacă tot mai mult urechea la vocile internetului.

Aceasta s-a verificat deja în timpul protestelor organizate online de la finalul lui 2011 și începutul lui 2012, însă acum se așteaptă ca întreaga creativitate a unei generații sa fie pusă pe tastatură în slujba superstarului Navalnîi. 70% din populația Moscovei și Sankt Ptersburgului are acces la internet, bine peste media Federației Ruse, iar in aceste metropole Facebook și Twitter sunt preferate în fața versiunilor lor rusești Vkontakte și Odnoklassniki, ceea ce ar usura implicarea PR-ului străin în campania lui Navalnîi.

Kremlinul pare să ia deja măsuri pentru a contracara ’’subversiunea’’ din mediu virtual. Este cazul să ne amintim de ACTA – Anti Counterfeiting Trade Agreement, un acord internațional, oficial destinat prevenirii furtului online de proprietate intelectuală, care făcut vâlvă mare în UE în urmă cu un an. Potrivit lui, providerii de internet devin un soi de poliție web. Originile actului sunt în SUA și se numesc SOPA și SIPA (Stop Online Piracy Act si Intelligence Sharing and Protection Act). SOPA, neadoptată de Congresul SUA, ar fi permis Departamentului Justiției din SUA să închida site-uri pe motiv de frurt de proprietate intelectuală. Moartă în SUA, SOPA a fost retrezită la viață în Rusia, unde regimul Putin a transformat-o în Legea pentru protejarea proprietății intelectuale în rețelele de informații-telecomunicații. Tribunalul din Moscova este instanța care ar putea decide soarta site-urilor care ’’fură’’ chiar și o fotografie, dacă este să luăm în calcul jurisprudența cu iz politic din Federația Rusa. Pe moment, aceasta lege nu a fost încă adoptată.

Se adaugă la aceasta imensele amenzi și pedepse cu închisoarea stabilite pentru organizarea de demonstrații neautorizate și interzicerea finanțării străine pentru ONG-urile din Federația Rusa, precum și limitarea activității ONG-urilor străine.

Nu lipsesc însă problemele nici din tabăra lui Navalnîi. Politicianul Vladimir Milov, apropiat cercurilor blogger-ului, susține că scopul nu ar trebui să fie câștigarea primăriei, acolo unde șansele sunt reduse, ci a unei majorități în Consiliul Moscovei. Sobyanin va câștiga primăria, consideră Milov. Imediat, el a fost acuzat că nu este decât o marionetă a Kremlinului.

Un naționalist rus primește bursă la Yale

Este însă și Navalnîi marioneta cuiva? Născut în 1976 și lecențiat in drept, Navalnîi s-a alăturat blocului liberal Yabloko, condus de Grigori Iavlsinski, o grupare curtată de occidentali. A fost însă exclus de aici din cauza naționalismului său. După ce a lucrat drept consultant la o firma de cherestea din Kirov (de unde i se trage si acuzația actuală de deturnarea circa 500.000 de dolari), Navalnîi s-a făcut cunoscut ca exponent al naționaliștilor ruși. Departe de el idealuruile democrației occidentale, el insusi a spus ca ele nu au de a facecu realitatile Rusiei. A flirtat cu mișcările șovine care strigau ’’Rusia, pentru Ruși’’ și urmăreau imigranții din Caucaz și Asia Centrală pe străzile Moscovei.

Criticii săi spun că este ciudat cum un asemenea șovin a fost invitat să participe la Yale World Fellows Program, cu o bursă de 32.500 de dolari, în 2010, mai ales că nu se descurca deloc în limba engleză. Printre cei care l-au recomandat s-au numărat exponenți ai Noii Școli Economice, un fief al liberalilor și al actualui premier Medvedev. Și, aceiași critici ai lui Navalnîi se mai intreabă dacă mainile abile de care este condus acum acest blogger sunt ale lui Dmitri Medvedev sau vin de undeva din Statele Unite.

Portretizarea lui Navalnîi urmează, în presa occidentală, aceeași matrice folosită și în cazul tinerilor care au stat la baza mișcării Tamarod din Egipt, care a dus la înlăturarea președintelui ales de către armată, la cererea străzii, folosită și în cazul personajelor mai puțin vizibile ale revoluției Twitter din Tunisia: tineri puternic implicat în mediul online, entuziaști, liopsiti de o platforma politică, care se ridică împotriva unui sistem decrepit care suprimă libertatea de expresie, preadâd apoi revoluția politicienilor.

’’In Rusia se va termina cu ceva ca în Tunisia’’

Într-un interviu de dinaintea prezidențialelor din 2012, pentru publicația rusă New Times (care publică deseori opiniile unor opozanți ai lui Putin precum fostul vicepremier Boris Nemțov sau Garry Kasparov), Navalnîi spunea: ’’Cred că puterea nu se va schimba în Rusia în urma unui proces electoral; pot alege pe cine vor în martie 2012, dar totul se va termina până în aprilie prin ceva ca scenariul din Tunisia’’, spunea Navalnîi. Întrebat despre cum va arăta această mișcare, el spune: ’’Nu va fi de jos in sus, n-o să o aștept, o organizez chiar eu. Nu știm când se va întâmpla, dar stă în puterea noastra să o facem mai repede. Actualele autorități sunt niste hoți și niște escroci. Trebuie să luptăm cu ei, să facem presiune, să le creăm probleme și să implicăm tot mai multă lume care să le facă probleme. Presiunea poate fi de mai multe feluri – de la simple negocieri la proteste care să-i scoate pe funcționarii publici din birouri. Cu cât autoritățile vor negocia mai repede, cu atât va fi mai puțin plauzibil un scenariu violent. Nu cred că strategia politica sau twitter-ul îi poate face pe oameni sa iasă și să-i vâneze pe hoți și escroci pentru ca oamenii normali să preia puterea’’, spunea Navalnîi.

Și tot el amintea că fostul președinte, și actualul premier, Dmitri Medvedev ’’știe despre sistemul banilor murdari care s-a creat în timpul luptei pentru Yukos, astfel încât oamenii lui Hodorkovski să nu-i poată cumpăra pe cei de la putere. Toți oamenii aceștia primesc lunar cash la unele bănci ale statului.’’

Un Mandela al Rusiei?

Revenind la bizarul pas înapoi facut de sistemul Putin, prin eliberarea lui Navalnîi până la pronunțarea verdictului în apel,susținătorii săi spun că vor duce până la capăt campania pentru primăria Moscovei, indiferent de rezultatul procesului. Oricum, Navalnâi se situează al doilea în preferințe, dupa Sobyanin, susținut de Kremlin.

Purtător sau nu al planului unei revoluții colorate, susținerea sa este limitată la clasa de mijloc, educată și împătimită de mediul online. Unele sondaje îi dau 6% dacă prezidențialele s-ar ține acum. Imensa Rusie rurală a fost mereu a Kremlinului, iar rușii nu pot uita nici modul în care revoluții colorate precum cele din Ucraina, Georgia sau Kîrgîzstan, nu au împlinit mai nimic din promisiuni.

Fie că este zugrăvit ca un Assange sau un Mandela, lui Navalnîi îi lipsește sprijinul unui partid politic cu o agendă care sa treaca dincolo de obstinanta lozincă a Rusiei hoților și escrocilor, susține analista Lilia Seșțova, citată de BBC. Însă, în mod cert, el este exponentul unei noi generații create de relativa prosperitate a erei Putin și căreia acest regim va fi nevoit să i se adapteze și este interesant ce măsuri for lua trăgătorii de sfori de la Kremlin pentru a limita riscurile. În momentul arestării lui Hodorkovski, Putin putea profita din plin de solidaritatea produsă în Rusia de al doilea război din Cecenia și de luarea de ostatici la un teatru din Moscova… 

Sursa: cotidianul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *