Război

George Damian: Este pentru prima oară în acest război când ucrainenii atacă, până acum s-au apărat

Câteva gânduri despre ofensiva ucraineană în direcția Herson

Este pentru prima oară în acest război când ucrainenii atacă, până acum s-au apărat. În condițiile stagnării ofensivei ruse din regiunea Donețk asta arată că ucrainenii au resurse să îi blocheze pe ruși pe aliniamentul Sloviansk – Seversk – Bahmut – Donețk (unde rușii nu au reușit să avanseze în ultimele 3-4 săptămâni în ciuda atacurilor permanente) și să organizeze în același timp un atac în direcția Herson.

Ofensiva ucraineană în direcția Herson durează deja de câteva zile, au reușit să cucerească cam 4-5 sate. Aleg să ignor știrile explozive care vorbesc de ruperea liniilor defensive ale rușilor. Declanșarea ofensivei spre Herson în sine este o performanță pentru armata ucraineană care a reușit să stabilizeze frontul în regiunea Donețk și să atace la Herson. Comunicările serioase/ verificate americane și britanice sunt rezervate deocamdată față de ofensiva ucraineană, pe de altă parte Kievul controlează foarte strict ce apare în spațiul public, ceea ce este de înțeles. Știm cu certitudine că ucrainenii atacă și că au cucerit deja câteva localități.

Dacă ucrainenii reușesc să-i împingă pe ruși până la râul Nipru și să recupereze orașul Herson asta va constitui cu adevărat un punct de cotitură al războiului, dincolo de o înfrângere usturătoare aplicată rușilor ar anula orice fel de eventual avans al rușilor spre Odessa – Transnistria. Pentru Kiev aruncarea rușilor peste Nipru ar dovedi capacitatea de recuperare a teritoriilor cucerite de ruși și ar consolida controlul asupra unei părți din litoralul Mării Negre, inclusiv capacitățile de export-import pe mare. Mizele acestei ofensive ucrainene sunt foarte mari pentru ambele părți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *