Actualitate

George Damian: Kievul se ceartă cu Berlinul. A 69-a zi de război în Ucraina

1. Ucraina a început o polemică aprigă cu Germania, ambasadorul ucrainean la Berlin l-a numit pe cancelarul german un „leberwurst ofensat”, deoarece Scholz refuză să viziteze Kievul câtă vreme președintele german nu a fost primit în Ucraina.

2. În Donbas au continuat luptele la sud de Izium, în direcția Slaviansk, pe acest front și-au făcut apariția mortiere grele ruse de calibru 240 mm. Conform separatiștilor din Lugansk forțele acestora au ajuns în suburbiile orașelor Severodonețk și Lisiceansk.

3. Forțele ruse au reluat ieri atacurile asupra combinatului Azovstal din Mariupol, conform surselor ruse în perioada încetării focului când au fost evacuați civilii ucraineni din combinat, forțele ucrainene au ocupat noi poziții de tragere care au fost eliminate.

4. Parlamentul de la Kiev a adoptat ieri o lege care permite trimiterea forțelor de apărare de teritorială în afara regiunilor de unde au fost recrutate (zvonul că s-ar putea întâmpla asta a stârnit o rebeliune a femeilor din orașul Huszt la sfârțitul săptămânii trecute).

5. Tot ieri Parlamentul de la Kiev a adoptat în a doua lectură legea care permite interzicerea și desființarea partidelor pro-ruse din Ucraina. Activitatea acestor partide a fost interzisă printr-o decizie a Consiliului Național de Securitate de la Kiev încă de la începutul conflictului, iar noua lege permite desființarea lor.

6. Continuă criza combustibililor din Ucraina, litrul de benzină a ajuns la 45 de grivne și este prevăzută o scumpire de până la 85 de grivne pe litru.

7. Bărbații încorporabili din regiunea Cernăuți sunt obligați să aibă permanent asupra lor actele de identitate și livretul militar pe care să le prezinte la cererea poliției sau poliției militare, conform șefului administrației militare regionale de la Cernăuți Serghei Osaciuk.

8. Secretarul Consiliului Național de Apărare al Ucrainei Aleksei Danilov a declarat luni că Ungaria a fost informată de intenția Rusiei de a ataca Ucraina înainte de declanșarea ostilităților, iar Budapesta și-a afirmat intenția de a prelua teritoriile ucrainene locuite de etnici maghiari. Budapesta a respins aceste acuzații și a cerut lui Danilov să-și retragă afirmațiile.

9. Președintele croat Zoran Milanovic a anunțat că se va opune intrării Suediei și Finlandei în NATO. Milanovic consideră că există alte priorități pentru NATO (precum rezolvarea crizelor din Balcani) înaintea aderării Finlandei și Suediei la alianță.

FOTO – Vadim Ghirda

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *