George Scarlat: „Pe propagandiști îi supără foarte tare precedentul istoric al apartenentei Basarabiei la statul român modern”

Acesta este adevărul istoric. România a preluat Basarabia de la Imperiul Rus într-o deplorabilă stare de înapoiere și într-o singură generație, în numai 22 ani, între 1918-1940 a reușit să realizeze incredibile progrese social-economice.
Foto 1 reprezintă rata alfabetizării în România Mare, conform datelor recensământului din 1931. Vedeți teritoriul aferent actualei Republici Moldova, care era cel mai înapoiat. Cu roșu închis este reprezentată rata alfabetizării, a știutorilor de carte între 20-30% din populație și cu roșu ceva mai deschis o rată de 30-40%.
Însă conform recensământului rusesc din 1897 doar 19% dintre locuitorii guberniei Basarabia erau alfabetizați. Așadar, din această hartă rezultă totuși și progresele făcute în numai 13 ani, între 1918-1931, de la o rată a alfabetizării de 19% la 20-40%. Marile progrese în domeniul școlarizării basarabenilor s-au făcut însă între anii 1934-1937, ulterior recensământului reflectat în foto.
Pe vremea aceea guvernanții români nu stăteau la discuții sterile despre reforme sau “școală ca afară”.
Pur și simplu guvernele de la București au construit 2.000 de școli în Basarabia, în numai câțiva ani! Nu mai exista sat fără școală!
În foto 2 este școala din comuna Broasca, de lângă Chișinău, redenumită Floreni de sovietici.
Ideologia moldovenismului statalist pretinde că prima instituție de învățământ superior din republică ar fi fost Universitatea din Tiraspol, înființată de sovietici în 1930, ca Institut Pedagogic de Stat.
Este un fals istoric! Prima instituție universitară de pe pământul Basarabiei a fost Facultatea de Teologie din Chișinău înființată în anul 1926, unde au predat iluștri profesori, ca decanul Irineu Mihalcescu, mitropolit al Moldovei (Iași) și academicienii Gala Galaction și Nichifor Crainic.
Această adevărată revoluție în Educație din Basarabia a avut urmări peste generații. Chiar și după anii ‘2000, când mai supraviețuiau multe persoane născute în anii ‘20 și ‘30 se spunea despre câte cineva cu respect; “ăsta a făcut școala la români”. Adică persoana resoectivă citea, vorbea și scria corect românește pentru că absolvise cele 7 clase ale învățământului românesc interbelic într-una dintre cele 2000 de școli construite în Basarabia de guvernele României Mari.
Am făcut aceste precizări pentru că în Republica Moldova există mitul propagandistic inventat de sovietici și preluat apoi de stataliștii moldoveniști, precum că apartenența Basarabiei la patria mamă România ar fi fost un eșec administrativ.
Pe propagandiști îi supără foarte tare precedentul istoric al apartenentei Basarabiei la statul român modern. Pentru că precedentele se pot repeta, doar de aceea se numesc precedente.
Al doilea motiv este pervers. Antiromânii sunt exasperați de faptul că în numai 23 ani de “românizare” s-a creat o identitate românească în Basarabia, care a supraviețuit până în zilele noastre în ciuda deportărilor, rusificării și eforturilor de creare a identității moldovenești și din acest motiv urăsc perioada interbelică.
Ei își imaginează o istorie contrafactuală, în care dacă nu ar fi fost Unirea din 1918 și Basarabia ar fi rămas la Rusia bolșevică/URSS, ar fi fost acum o Transnistrie mai mare, fără identitate românească.