Actualitate

Germania a refuzat să livreze arme Ucrainei: Nu livrăm arme, nu putea înclina balanţa militară, dar trimitem un spital de campanie

„Livrările de arme nu ar contribui acum’ la dezamorsarea crizei, o poziţie care ‘întruneşte consens în interiorul guvernului federal condus de Olaf Scholz”, a afirmat Christine Lambrecht într-un interviu publicat în săptămânalul Welt am Sonntag.

De amintit că, Statele Unite vor suplimenta ajutorul acordat Ucrainei (200 de milioane de dolari drept ajutor pentru apărare), Canada a decis să trimită soldaţi ai Forţelor pentru Operaţii Speciale cu scopul de a oferi instruire militarilor ucraineni, Marea Britanie a decis în această săptămână să ofere armatei ucrainene mai multe sisteme de rachete antitanc de tip NLAW (2.000 de rachete), iar Departamentul de Stat al SUA a dat dreptul Letoniei, Estoniei și Lituaniei să sprijine Ucraina cu rachete antitanc și cu alte tipuri de armament de producție americană.

Cehia anunţa şi ea că este dispusă să trimită arme şi instructori militari.

Este de precizat că Germania nici nu a permis aeronavelor militare britanice C-17, care transportau sistemele antiaeriene NLAW pentru armata ucraineană, să treacă prin spaţiul aerian german. 

Recent, Estonia a dorit să transfere către Ucraina mai multe sisteme de artilerie de provenienţa germană, dar Berlinul a refuzat să-şi dea acordul.

„Pot înţelege dorinţa de a sprijini Ucraina, şi este exact ceea ce facem deja”, a precizat Christine Lambrecht.

„Astfel, un spital de campanie complet va fi livrat în februarie, cu instruirea necesară”, a anunţat ea, precizând că, pentru Germania, aceasta implică un cost total de 5,3 milioane de euro.

„Am furnizat deja aparate de asistenţă respiratorie”, a adăugat ministrul, amintind că Germania tratează „deja în spitale ale Bundeswehr (armata germană) soldaţi ucraineni grav răniţi”.

„Suntem, aşadar, alături de Kiev. Acum trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a dezamorsa criza”, a rezumat ea.

Cancelarul Olaf Scholz a subliniat că politica Germaniei este de a nu livra arme letale în zone de conflict. La rândul său, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat că Germania nu va critica alte state pentru că sunt pregătite să livreze arme Ucrainei. 

„Însă nu cred că este realist să credem că astfel de livrări ar putea înclina balanţa militară”, a afirmat ea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *