Externe

Germania și Franța văd „progrese” în discuțiile de pace asupra Ucrainei

Peste 8.000 de persoane au fost ucise în luptele dintre forțele Kievului și separatiști în provinciile din estul Ucrainei Donețk și Lugansk din aprilie 2014.

Violența a scăzut de la semnarea unui nou acord de încetare a focului la Minsk în urmă cu opt luni, în special în ultimele săptămîni, deși diplomații occidentali afirmă că părțile sînt departe de punerea în aplicare a tuturor celor 11 puncte ale planului de pace.

La sfîrșitul reuniunii de aproximativ două ore, miniștrii de externe rus Serghei Lavrov, ucrainean Pavlo Klimkin, francez Laurent Fabius și german Frank-Walter Steinmeier au salutat, în declarații distincte, că încetarea focului decretată la 1 septembrie între Kiev și separatiștii proruși este în linii mari respectată.

"Am evocat retragerea armamentului greu", după modelul efectuat pentru armele ușoare, a declarat Steinmeier. "Este posibil ca ea să se încheie pînă la sfîrșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie", a estimat Steinmeier după discuțiile purtate cu omologii săi rus, francez și ucrainean. Separatiștii nu au trimis un reprezentant la discuțiile de la Berlin, notează Reuters.

Ministrul german, care împreună cu omologul său francez a contribuit la medierea conflictului din Ucraina, a adăugat că cele două părți trebuie, de asemenea, să abordeze problema alegerilor locale planificate, și anume cine ar trebui să candideze și cine ar trebui să monitorizeze votul.

Într-un comunicat la Paris, Ministerul francez de Externe a anunțat că au fost progrese în mai multe aspecte în discuțiile de la Berlin, inclusiv securitatea în estul Ucrainei, aspectele politice ale acordurilor de la Minsk și cu privire la situația economică și umanitară, adaugă Reuters.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *