Social

Ghenadie Țurcanu s-a dezis de preoție și se distrează la maximum

Dar după ce în august 2012 TIMPUL a realizat filmul „Cele două fețe ale reprezentantului Mitropoliei Moldovei la Moscova”, Patriarhia Rusă s-a autosesizat imediat și Mitropolia Moldovei l-a suspendat temporar din funcție pe Ghenadie Țurcanu. Acum doi ani, acesta declara că ajută moldovenii din toată lumea și pregătește un plan secret de salvare a RM. Recent, însă, el s-a retras din rândul clerului și se veselește cumplit, deși este plin de datorii până peste cap…

Patriarhul i-a interzis să slujească în Rusia
Surse din Mitropolia Moldovei susțin că, în cadrul ultimei sale vizite la Chișinău, Patriarhul Kiril i-a cerut ÎPS Vladimir să ia măsuri urgente cu Ghenadie Țurcanu, care se numea cu de la sine putere reprezentant al Mitropoliei la Moscova, deși Patriarhia nu l-a recunoscut niciodată în această calitate. Preafericitul a solicitat și închiderea site-ului www.ovtsmd.ru, care aparținea Departamentului relații externe al Mitropoliei. Pe acest site, Țurcanu era prezentat ca șef al departamentului, deși fusese demis din această funcție de un an de zile.
Pe parcursul anului trecut, Ghenadie Țurcanu a activat în numele Mitropoliei ca un impostor. Pentru că, la 6 februarie 2013, Mitropolia a trimis un alt reprezentant la Moscova, și anume pe preotul Vitalie Pânzaru. „Eu cu părintele Ghenadie nu m-am întâlnit niciodată, nu știu cu ce se ocupă. Patriarhul m-a recunoscut pe mine ca reprezentant al Mitropoliei, iar lui i-a pus interdicție de a sluji pe teritoriul Rusiei”, susține Vitalie Pânzaru.

Credite de milioane din numele Mitropoliei?
Responsabili ai unor bănci din Rusia consideră că Țurcanu utiliza site-ul respectiv pentru a induce în eroare agenții economici și instituțiile bancare, de la care acesta cerea împrumuturi bănești. Iată cum ar fi funcționat schema. Clericul îl însoțea pe consilierul său, fostul ambasador al RM în Rusia, comunistul Andrei Neguța, la diferite întâlniri cu demnitarii ruși. El ținea neapărat să se fotografieze cu oficialii, după care posta imaginile pe site, pentru a-și da importanță. Ne-am convins și noi de acest lucru, când pe același site a apărut o știre despre întâlnirea preotului cu Igor Dodon, însoțită de o fotografie cu cei doi. Solicitat de TIMPUL, socialistul ne-a spus că, de fapt, el s-a întâlnit cu Neguța și doar s-a fotografiat cu părintele… Pe același portal scria că preotul ajută moldovenii nevoiași. Astfel, pentru a obține bani, precizează responsabilii unei bănci din Moscova, clericul se prezenta ca sol al Mitropoliei și invoca motivul că urmărește scopuri umanitare.
În consecință, Ghenadie Țurcanu, pe care nu se înțelege de ce ÎPS Vladimir l-a făcut protoiereu mitrofor în timp de doi ani, a împrumutat de la băncile rusești circa 48 de milioane de ruble (echivalentul a peste un milion de euro). Împrumuturile le lua pe numele diferitor firme. De pildă, la Banca Regională pentru Dezvoltare, a obținut credite pentru firma „Mitprofit” – o denumire ce face trimitere directă la Mitropolie.

„Mitropolia nu a coordonat astfel de credite”
Însă Țurcanu nu și-a întors datoriile și băncile l-au acționat în judecată. În 2013, executorii judiciari au pus sechestru pe hotelul din s. Ivanteevca, unde preotul spunea că îi găzduiește gratis pe moldovenii nevoiași, deși de la aceștia se cereau bani pentru cazare.
Secretarul Mitropoliei Moldovei, preotul Vadim Cheibaș, susține că Țurcanu a fost retras din toate funcțiile de conducere în cadrul Mitropoliei, dar încă figurează ca preot. La 11 ianuarie, de ziua sa de naștere, Mitropolia l-a felicitat: „Vă asigurăm că ne îndreptăm către Preacucernicia Voastră gândurile noastre cele mai senine”. În privința creditelor pe care le obținea, Cheibaș nu știe nimic: „Mitropolia nu i-a dar nicio ștampilă și nu a coordonat astfel de credite”.

A schimbat crucea pe karaoke
După vizita PF Kiril la Chișinău, Țurcanu anunța pe același site că se dezice temporar de preoție, pentru a se ocupa de afaceri. A închis apoi și site-ul. În schimb, în ciuda datoriilor uriașe, el risipește o mulțime de bani la karaoke. În august 2013, o televiziune l-a filmat într-un club din Chișinău. TIMPUL a găsit și fotografii de la un șir de petreceri dintr-un asemenea local din Moscova. În clubul respectiv, de exemplu, o bere costă în bani de-ai noștri 117 lei, o cafea – 150 lei, iar cea mai ieftină supă – 156 lei. Alte surse din Rusia ne spun că într-o seară, aflându-se amețit la volan, Țurcanu a produs un accident rutier. Și a scăpat basma curată după ce le-a dat polițiștilor 600 mii ruble. Adică 13 mii de euro…

Din păcate, n-am reușit să-l găsim pe Ghenadie Țurcanu la telefon, dar suntem dispuși să-i publicăm replica. Amintim că acum doi ani, el dădea de înțeles că intenționează să se implice în alegerile din 2014. Dacă se va lăsa ghidat de prietenul său, Andrei Neguța, ar putea să candideze din partea PCRM. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *