Istorie

Gheorghe Vrabie, omagiat la Banca Naţională

 Gheorghe Vrabie are, totuşi, mai multe motive de a se mândri. Este părintele drapelului R. Moldova, a simbolicii municipiului Chişinău şi Curţii Supreme de Justiţie, a Departamentului Vamal. De-a lungul anilor, a avut numeroase expoziţii personale în ţară şi în străinătate. Deţine mai multe distincţii, printre care şi Premiul Uniunii Artiştilor Plastici, titlul de „Maestru al Artei” sau Medalia „Mihai Eminescu”, însă toate acestea i-au fost conferite până în anul 2001. În schimb, fosta guvernare comunistă l-a acuzat că România i-ar fi dictat cum trebuie să arate Stema de Stat a R. Moldova.
Din 100 de proiecte ale Stemei de Stat, lucrarea lui Gheorghe Vrabie a fost cea mai reuşită. Drept premiu, a primit 1500 de ruble, celelalte 1500 au intrat în buzunarul teoreticienei din România, Maria Dogaru, care a rectificat puţin lucrarea artistului. Gheorghe Vrabie afirmă că ideea Stemei de Stat i-a căzut din cer – „O pasăre a spintecat cerul copilăriei mele şi mi-a căzut în palme… Am rămas profund mişcat de dimensiunile, proporţiile, penajul şi gama de culori ale păsării”, precizează artistul.
Tot lui i-a revenit sarcina să elaboreze designul bancnotelor de lei moldoveneşti, care au intrat în circulaţie la 29 noiembrie 1993. Totul s-a făcut în mare taină, astfel încât nici soţia lui Gheorghe Vrabie nu ştia ce fel de lucrare îi răpeşte soţului zilele şi nopţile. Gheorghe Vrabie spune că nu vrea să schimbe designul monedei naţionale, cu excepţia a două-trei elemente. Noul guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, a anunţat că bancnotele leului moldovenesc tipărite în 2010 vor avea semnătura sa.
Cu ocazia zilei de naştere, TIMPUL vă urează, domnule Gheorghe Vrabie, să fiţi mereu sănătos, energic şi plin de bucurie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *