Interviu

Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția: „Aţi pierdut mult timp fără niciun folos, pentru că partidele politice au dus lupte între ele”

– Domnule Gianni Buquicchio, am putea spune că, în decursul ultimilor două decenii, în mod indirect, ați participat la dezvoltarea democrației în Republica Moldova. Cum au evoluat lucrurile în acești ani?
– Într-adevăr, contribuim la dezvoltarea democraţiei în R. Moldova încă din 1993 şi pot afirma cu certitudine că am realizat multe lucruri împreună cu autorităţile moldoveneşti. În opinia mea, R. Moldova ar fi trecut prin procesul de democratizare mult mai repede, dacă nu aveau loc aceste crize politice în societate. Asta poate fi din cauza caracterului latin al moldovenilor (zâmbește), dar este necesară totuși o maturitate politică. Este indispensabil ca toate partidele politice să fie solidare între ele, pentru că sunt multe provocări atât interne, cât şi externe. De asemenea, clasa politică trebuie să fie integră şi împreună, deși printre politicieni nu e totdeauna uşor, pentru a merge mai departe şi pentru a depăşi toate crizele.

– Cum ați evalua cooperarea dvs. cu Republica Moldova pe parcursul acestor două decenii?
– Colaborarea cu Moldova a fost întotdeauna dificilă, dar totodată provocatoare şi plăcută, deoarece pe parcursul acestei colaborări dificile mi-am făcut prieteni buni în Moldova, începând de la foşti preşedinţi, cu care nu a fost o cooperare tocmai uşoară, dar cu care, într-un final de zi, am găsit totuşi o soluţie bună. Problema, însă, a fost că uneori aceste soluții sau compromisuri nu au fost implementate. Şi nu din vina unui politician sau a altuia, ci din cauza situaţiei politice din ţară.

– Domnule președinte, ne-ați putea spune, pe scurt, care sunt problemele majore ale Republicii Moldova și care ar fi modalitățile posibile de a le rezolva?
– Nu vreau să vă descurajez, dar aveţi multe probleme în ţară. Prima este instabilitatea politică şi a democraţiei. Şi aici mă refer la ultimul impas – alegerile prezidenţiale – care au fost responsabile de trei ani pierduţi în defavoarea ţării și a societăţii. Atât la sfârșitul crizei, cât şi pe durata ei noi am recomandat de multe ori autorităţilor moldoveneşti să revizuiască Constituţia, cel puţin în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui, pentru că nu este un lucru dificil. Era nevoie doar de dorință…

– Drept urmare, Comisia de la Veneția recomandă revizuirea Constituției Republicii Moldova?
– Da, pentru noi, cel mai important lucru este revizuirea Constituţiei, legea fundamentală a statului. Constituţia nu este rea şi poate fi în continuare astfel, dar sunt câteva probleme care trebuie rezolvate – cum ar fi modul de desfășurare a alegerilor prezidenţiale, accesul individual către Curtea Constituţională şi alte lucruri. Acestea sunt importante nu doar din punctul nostru de vedere, dar şi pentru stabilitatea și dezvoltarea economică a R. Moldova. Căci dacă RM nu are un sistem judiciar solid nu va atrage investiții străine. Aceasta înseamnă că sistemul judiciar trebuie îmbunătăţit, pentru a avea decizii imparţiale, corecte şi bune nu doar pentru cetăţeni, dar şi pentru companiile străine, care vin să investească în Moldova. Un alt aspect important este reforma electorală: de mai multe ori au fost anunțate reforme în legea electorală exact înainte de alegeri, dar aceasta înseamnă să schimbi regulile jocului din interese politice, ceea ce nu e bine deloc. Noi am criticat acest lucru. Legea electorală poate fi modificată, dar e nevoie şi de o anumită stabilitate a ei. Prin urmare, recomandarea noastră este că orice modificare a legii să intervină cu un an înainte de alegeri, dar nu cu câteva săptămâni sau luni. Anume aceste asptecte demonstrează maturitatea politică a unei ţări, respectul pentru statul de drept, pentru standardele europene etc.

– Deși există o mulțime de discuții cu privire la reforma sistemului de justiție, cetățenii nu simt într-adevăr unele schimbări pozitive în acest sens sau, cel puțin, nu peste noapte. Cu toate acestea, cum apreciați reforma din sistem?
Dacă cetățenii nu simt modificări esențiale, înseamnă că trebuie reformată mai bine. Au fost câţiva paşi buni în acest sens, dar nu este de ajuns, trebuie să mergeţi mai departe. Aveţi nevoie de un pachet de reforme, ce poate fi realizat cu ajutorul comunităţilor internaţionale, începând cu Comisia de la Veneţia, Uniunea Europeană. Iar noi, drept instituţii internaţionale, suntem pregătiţi să cooperăm cu RM, însă ne-ar plăcea să vedem și rezultate bune şi implementate.

– Mulți susțin că există legi bune în țara noastră, dar Chișinăul a fost criticat de nenumărate ori pentru lipsa de implementare…
– Exact, acest lucru se întâmplă atât în Moldova, dar şi în alte ţări bineînţeles. Trebuie să evitaţi aceste lucruri. Eu cred că ajutorul poate veni din partea societăţii civile, a tinerilor, care au o viziune nouă a viitorului democrației. Trebuie să mai spun că vin aici din `93, mai mult de 20 de ani, şi de fiecare dată când vin observ lucruri noi, schimbări pozitive, dar nu este de ajuns. Aţi pierdut mult timp fără niciun folos, pentru că partidele politice au dus lupte între ele. Totuși, deși situația din Moldova este dificilă acum, putea fi și mai dificilă având în vedere contextul internaţional. Așadar, consider că acesta este momentul oportun pentru politicieni pentru a fi uniți în interesul ţării.

– Odată cu procesul de la Brighton, statele urmează să instituie mecanisme de protecție a drepturilor omului la nivel național, înainte de adresarea la CEDO. Care e părerea dumneavoastră, ar trebui autoritățile Republicii Moldova să implementeze acest mecanism?
– Într-adevăr, noi lucrăm la acest aspect de câţiva ani deja, întrucât în multe state europene Parlamentul a introdus plângerea individuală către Curtea Constituţională. Acest lucru a redus din volumul de muncă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), deoarece înainte ca un individ să apeleze la Curtea din Strasbourg poate înainta plângerea sa la Curtea Constituțională din țara sa şi probabil va fi satisfăcut de decizie, fără a fi nevoit să meargă la CEDO. Ceea ce este important atât pentru Curtea de la Strasbourg, cât şi pentru fiecare societate în particular.

– Comisia de la Veneția vede o nouă procedură pentru alegerea președintelui?
– În trecut am făcut mai multe propuneri în ceea ce privește alegerea președintelui, dar au fost uitate. Trebuie evitate asemenea blocade şi apoi sunt o mulţime de exemple în alte ţări, începând cu Italia, unde majoritatea se reduce după fiecare alegere, până când se ajunge la un compromis şi preşedintele este ales.

– Ce așteptări aveți de la alegerile generale din noiembrie?
– Suntem întotdeauna pregătiţi să colaborăm cu ţara dvs., care este apropiată inimii mele. Dar sper că aceste alegeri vor fi libere şi corecte și că va rezulta o majoritate ce va permite Moldovei să meargă mai departe, cu același spirit printre forţele politice.

– Vă mulțumim pentru interviu!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *