Gospodarii care-și vor pune cazane pe biomasă vor fi subvenționați
Guvernul, cu suportul Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”, a lansat, ieri, un Program de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe bază de biomasă pentru gospodăriile casnice. Astfel, proprietarilor gospodăriilor casnice din sate şi orăşele mici care-și vor cumpăra cazane de ardere a peletelor, brichetelor sau cazane mixte le vor fi rambursate din fonduri europene 30% din valoarea investiției, dar nu mai mult de o mie de euro.
„În cadrul proiectului „Energie și Biomasă”, multe centre comunitare, școli și grădinițe din țară care au trecut deja la un sistem de încălzire pe biomasă au reușit să economisească peste 50% din costurile pentru încălzire. Iar acum de suport european vor beneficia și gospodăriile casnice. Este un start semnificativ ce va ajuta sute de familii să economisească bani la încălzirea propriilor case. Totodată, noul program va impulsiona dezvoltarea unei noi pieţe create deja în R. Moldova: cea de producere a combustibilului din biomasă, dar şi a tehnologiilor pe bază de biomasă astfel creând locuri de muncă și asigurând dezvoltarea durabilă a sectorului în țară”, a declarat Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în RM, în cadrul evenimentului de lansare.
Totodată, Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova, a ținut să remarce faptul că în cadrul acestui nou program de subvenții „gospodăriile casnice sunt încurajate să-și schimbe sistemul de încălzire pentru a trece la o încălzire mai sigură, mai curată și mai eficientă. Astfel, pe parcursul următorilor doi ani circa 600 de gospodării casnice din RM vor avea ocazia să beneficieze de condiții favorabile pentru a procura un cazan pe biomasă. În afară de faptul că va aduce confort personal în casele oamenilor, proiectul va servi drept impuls pentru dezvoltarea acestei industrii în RM”, a subliniat Narine Sahakyan. Potrivit ei, investițiile care vor fi atrase vor avea beneficii economice și, în același timp, vor avea drept efect reducerea emisiilor obținute în urma consumului de combustibili fosili.
Cazanele procurate în cadrul acestui program vor fi produse şi/sau asamblate în RM. Până în prezent, nouă companii au fost acreditate de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică să ofere cazane pentru gospodăriile casnice în cadrul programului. Conform spuselor lui Nicolae Zaharia, expert în dezvoltarea afacerilor, Proiectul „Energie și Biomasă” în Moldova, beneficiar poate fi orice proprietar de gospodărie casnică din RM. Cererile de finanțare pot fi depuse la Agenția de Eficiență Energetică. Pentru a beneficia de suport financiar în cadrul proiectului, solicitantul trebuie inițial să asigure 100% din cheltuieli, să procure din surse proprii cazanul, să-l instaleze, după care antreprenorul împreună cu beneficiarul solicită rambursarea a 30% din fondurile investite.
Iurie Bădie, Sângera
Am o casă de 120 de metri pătrați și încălzirea cu gaze m-ar fi costa foarte scump. Dar astfel consum în jur de 50 de lei în 24 de ore, ceea ce este destul de ieftin în comparație cu sistemele de încălzire pe gaz. De doi ani am cazan pe biomasă. Economisesc practic jumătate din suma pe care ar fi trebuit s-o dau pentru încălzirea casei. Mă costă 1500 de lei ca să încălzesc întreaga casă, ceea ce este foarte puțin, în timp ce facturile care vin pentru apartamentele cu 40-70 metri pătrați depășesc de două-trei ori cheltuielile mele. Și eu am același confort, sunt foarte mulțumit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!