Grădina Zoologică, în plin sezon de primăvară
În 2012, Grădinii Zoologice din Chișinău i-au fost donate de către cea din Tallinn 25 de animale foarte valoroase, incluse în Cartea Roșie internațională, în premieră fiind suricatele și taurul de Daghestan. Donația a fost realizată abia după ce grădina noastră a îndeplinit toate condițiile necesare pentru întreținerea animalelor respective. Astfel, au fost reconstruite volierele animalelor copitate conform standardelor, au fost create dealuri artificiale ș.a. Acum, Grădina Zoologică din capitală numără 897 de animale reprezentante a 157 de specii. Grădina Zoologică din Chișinău împlinește la 9 mai 35 de ani. La începuturile ei, deținea doar 60 de specii animale aduse din URSS.
Canguri
Grădina Zoologică deține patru femele, patru masculi, unui cangur încă nu i-a fost depistat genul, iar altul se află încă în marsupiu. Deși par a fi mici, dimensiunile lor sunt înșelătoare, ele fiind caracteristice rasei Benneta. Deocamdată, angajații Grădinii Zoologice nu pot spune ce vârstă are puiul de cangur, ori de ce gen e, și asta pentru că se află în marsupiul mamei și nu iese de acolo până la vârsta de trei luni și jumătate. Chiar dacă sunt dintr-o țară călduroasă, cangurii s-au adaptat la clima noastră. Totuși, la temperaturi foarte scăzute ei stau în volierele încălzite.
Cămilele
Grădina Zoologică din Sofia a donat celei din Chișinău o cămilă, pe nume Bastrân. Acum un an, ea a născut, iar puișorul Zara stă mereu lângă ea.
Grădina Zoologică mai găzduiește și familia cămilelor ce aparțin circului din Sofia, care și ea s-a mărit. În total, sunt 18 cămile, dintre care doar un mascul. Recent, s-a născut cămila albă de rasa Kalmîchia, o rasă de elită, fiind mai mari după dimensiuni și masă corporală și având lâna mai prețioasă. Puiul s-a născut fără complicații, iar peste trei ore s-a ridicat în piciorușe. Acum are abia trei zile și cântărește 40-50 kg.
Berbecii de munte
Familia berbecilor de munte s-a mărit cu patru pui: o femelă şi trei masculi. În prezent, Grădina Zoologică deține șase femele şi șase masculi. S-ar putea ca grupul lor să se mai mărească în curând. Femela s-a născut chiar de Ziua îndrăgostiților și a fost numită Valentina, băiețeii, însă, încă nu și-au primit numele. Puii s-au acomodat și se simt foarte bine.
Suricatele
Puii de suricate au apărut pe lume acum trei săptămâni și au deschis ochii zilele precedente. Îngrijitorii nu se apropie de ei, pentru că mama lor ar putea să-i abandoneze și să nu-i mai alăpteze. Puii urmează să fie numiți după comportamentul lor. Suricatele se alimentează cu legume, fructe, insecte și le place căldura, astfel în volierele lor sub lămpile infraroșii temperatura poate ajunge la 60ºC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!