Social

Grădinița cu doi directori

În urma concursului promovat de către Direcția educație din raionul Sângerei, Liuba Gobjila a câștigat funcția de director la grădinița din localitatea Flămânzeni, însă nici după câteva luni de la anunțarea rezultatelor, femeia nu își poate îndeplini funcția din cauza unei situații confuze.

Liuba Gobjila, în fiecare dimineață, timp de 19 ani este prezentă la locul său de muncă la grădinița din localitate. Femeia spune că, în aprilie 2016, și-a înaintat candidatura pentru postul de director al grădiniței. Înainte de acest termen, Liuba Gobjila a ocupat funcția de director, iar apoi de director interimar potrivit legii, până urma să fie organizat concursul. Rezultatele concursului au arătat că, anume ea poate fi numită în calitate de director de grădiniță, datorită performanțelor obținute la cele patru etape de concurs. Femeia spune că, potrivit procedurii, primarul localității urma să o numească în funcție, însă aceasta nu s-a întâmplat. Al doilea candidat care a participat la concurs, Margareta Boleac a contestat rezultatele la Ministerul Educației și a primit câștig de cauză, iar ulterior ea și-a retras candidatura din intenție personală.

„Primarul singur a hotărât…”

Chiar dacă nu are un act emis care i-ar oferi întărirea funcției, Liuba Gobjila alege să se afle la locul său de muncă pentru buna gestionare a instituției. Femeia spune că mărul discordiei este chiar primarul localității Coșcodeni, care administrează și satul Flămânzeni, iar acesta ar vrea să numească un om din interesele sale în această funcție. „Am discutat acest subiect cu cei de la Direcția educație Sângerei, care au adus la cunoștință Ministerului Educației că nu s-a respectat hotărârea procesului-verbal de a numi în funcție persoana care a câștigat concursul, adică pe mine”, a spus doamna Gobjila. În urma contestației, a fost luată hotărârea ca să se repete etapa trei și patru de concurs, însă primarul Ștefan Herța a hotărât să desfășoare concursul de la bun început. „El a crezut că nu va mai afla nimeni și a crezut că s-a anulat concursul. Chiar săptămâna trecută, am citit în ziarul raional că este plasat anunțul precum că se repetă concursul. El inițiază încă o dată concursul, ceea ce este o încălcare”, afirmă femeia.

„M-am prezentat întotdeauna la muncă, chiar și azi”

Liuba Gobjila a relatat că în această perioadă de conflict a primit salariul cu întârziere. „La început de septembrie, eu am primit salariul pentru perioada până la 27 iulie. Aceasta s-a întâmplat numai după intervenția avocatului care îmi apără dreptul în această neînțelegere. Și după această dată, eu am fost prezentă la locul meu de muncă, cum am fost și astăzi, și m-am prezentat întotdeauna, însă nu am fost salarizată”, a spus femeia.

Mihail Curciuc, șeful adjunct al Direcției educație Sângerei, a spus că situația creată în jurul funcției de director al acestei grădinițe este una complicată. Responsabilul a afirmat, pentru ziarul TIMPUL, că promovarea concursului a avut loc într-un mod corect din partea direcției din raion. „După rezultatele concursului care oferea postul de conducere a grădiniței pentru Liuba Gobjila, cealaltă candidată, Margareta Boleac, a scris o petiție către Ministerul Educației prin care cere să fie revăzut rezultatul. Este adevărat că nu avem o cameră de filmare în incinta direcției pentru o monitorizare și o confirmare a concursului. Dar, deja la indicația ministerului, lucrăm în acest sens pentru ca în curând, să instalăm o cameră video în direcția noastră”, a spus responsabilul. Acesta a mai adăugat că se mai întâmplă ca primarii să promoveze concursul în localitate după ce este organizat la nivel de raion și să numească anumiți favoriți în unele posturi.

Grădinița cu doi directori

După anunțarea rezultatelor concursului, cei de la Direcția educație din raion au aflat că Margareta Boleac se află într-un litigiu și s-a adeverit că această persoană nu poate ocupa funcții de conducere cu responsabilități financiare.

„În acest timp primarul a avut pretenții față de Liuba Gobjila că ar folosi calculatorul și energia electrică în alte interese decât cele de serviciu, iar în mod abuziv a schimbat lacătele și a numit-o director interimar pe Margareta Boleac. În prezent, concursul nu poate fi desfășurat, fiindcă ne aflăm în litigiu. Nici nu știu cum doamna directoare va primi salariul, fiindcă în prezent grădinița are doi șefi”, a declarat Mihail Curciuc.
Contactată de ziarul TIMPUL, Margareta Boleac a spus că nu știe dacă a fost numită în funcția de director de grădinița din Flămânzeni și în prezent ocupă această funcție. „Eu cred că astfel concursul nu a fost tocmai corect și am scris o contestație către Ministerul Educației, iar decizia a fost să se repete proba doi din concurs. Am citit în ziarul nostru local, că se organizează un nou concurs pentru această funcție. Doar atât știu”, a spus femeia de 61 de ani. Doamna care are o experiență de 36 de ani în calitate de director la grădinița din satul vecin – Dumbrăveni, a spus că a fost impusă să scrie o cerere de demisie din cauza unei neînțelegeri dintre ea și primarul localității Dumbrăveni. În urma judecății, care s-a iscat de la neînțelegere, Margareta Boleac nu are voie să activeze timp de trei ani într-o funcție ce implică cheltuielile publice. Femeia spune că se simte ofensată din această cauză. „Mi-aș fi dorit să mai pot munci, fiindcă am acasă trei invalizi și altfel nu știu cum să îi întrețin”, a declarat femeia de 61 de ani.

Ștefan Herța, primarul localității Coșcodeni, a spus că în prezent funcția de director al grădiniței este îndeplinită, atât de contabila-șef, cât și de primar. „Margareta Boleac și-a retras candidatura de participant la concurs, iar noi am anulat concursul precedent și am anunțat un alt concurs. Concursul este promovat de primării în grădinițe, fiindcă acestea se află în gestiune conform regulamentului”, a spus primarul. Cât despre Liuba Gobjila, primarul a confirmat că aceasta se prezintă în fiecare zi la locul de muncă. „Ea nădăjduiește că va ocupa funcția, dar ca atare nu trebuie să se prezinte. Noi am făcut un proces-verbal, le-am adus la cunoștințe ambelor doamne că se anulează concursul anterior și îl repetăm”, a spus primarul.

Rodica Josanu, șefa Secției juridică la Ministerul Educației a specificat că și primarul are partea lui de responsabilitate. „Vorbim despre concursuri mixte care trebuie întocmite conform regulamentului 163, unde sunt implicate mai multe părți”, a spus responsabila. Prevederile regulamentului numărul 163 din 23 martie 2015, cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director în instituţiile de învățământ general, organizatorul concursului instituie comisia de concurs, constituită din cinci sau șapte membri, inclusiv un președinte și un secretar desemnați prin actul de instituire a comisiei. Astfel, comisiile de concurs au o componență complexă pentru funcțiile de directori în instituțiile de învățământ preşcolar. Comisia de concurs este instituită de către primar în următoarea componență: primarul sau o persoană delegată de acesta; un funcționar al Primăriei desemnat de primar; o persoană delegată de consiliul local; două persoane delegate de direcția raională/municipală/ de învățământ; doi reprezentanți ai colectivului de muncă din instituţia corespunzătoare de învățământ, desemnați de consiliul de administrație.

Potrivit noului regulament funcţia de director se ocupă doar prin concurs și sunt numiţi în funcţie pentru un termen de cinci ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *