Finanţe

Granturile salvează afacerile din țară

Programele pentru tinerii antreprenori, pentru dezvoltarea agriculturii în zonele rurale sau susținerea unei afaceri de dezvoltare devin tot mai interesante pentru moldoveni. Iar în ultimii ani, datorită acestor credite nerambursabile, cetățenii își dezvoltă afacerile, fiind ghidați în această perioadă de către specialiști.

Unul dintre programele care sunt în desfășurare și primesc cereri este și Proiectul de Ameliorare a Competitivității (PAC II), care susține IMM-urile (întreprinderi micro, mici şi mijlocii) prin granturi de cofinanțare proiectele de consultanță. Scopul proiectului este de a crește competitivitatea exporturilor a antreprenorilor locali.
Proiectul își propune atât să dezvolte produse și servicii noi, cât și să îmbunătățească produsele și serviciile existente, să îmbunătățească procesele de producție și managementul afacerii. În aceste condiții, companiile vor fi încurajate și asistate să exporte produse noi către piețe noi de desfacere.

3 milioane dol. SUA pentru circa 250 de întreprinderi

Bugetul proiectului constituie 3 milioane dolari SUA pentru circa 250 IMM-uri pe parcursul a cinci ani de implementare. Totodată, perioada de implementare a proiectului beneficiarului nu trebuie să fie mai mare de 12-18 luni.
Proiectul va acoperi până la 50 la sută din costul proiectului de îmbunătățire a afacerii, dar nu mai mult de 200 mii de lei. Dacă proiectul este de un milion de lei, finanțarea va acoperi maximum 200 000 de lei. Restul de 800 000 de lei va fi acoperit de către beneficiar.

Aureliu Casian, directorul proiectului a relatat că, până în prezent, deja 20 de dosare au fost acceptate pentru finanțare. „Beneficiarii vor implementa un set de servicii, astfel încât să facă față concurenței pe piața externă. Printre companiile care au obținut granturi se numără producători de textile, uleiuri vegetale, ceaiuri, produse electronice și mecanice, precum și servicii și tehnologii informaționale”, a declarat directorul. Unul dintre aceștia este un producător de uleiuri care intenționează să exporte o serie de produse noi, cum ar fi pâinea, inclusiv fără gluten, cu adaos de făină din seminţe de struguri sau făină din seminţe de cânepă, paste din aceleași ingrediente, precum și lapte de cânepă fără conţinut de lactoză. O altă companie beneficiară va primi un grant pentru dezvoltarea unor linii noi de produse din fructe uscate și rehidratate, în special prune, vișine, mere, pere și tomate, care vor fi exportate pe piețele Uniunii Europene și CSI. Vor fi elaborate politicile de produs, de preț și de promovare, începând de la ambalaj și terminând cu organizarea participării la o serie de expoziții specializate.
Participanții eligibili la aceste granturi sunt agenții economici privați, rezidenți ai țării, care au afaceri sub formă de IMM, cu până la 249 de angajați. Aceștia trebuie să fie exportatori direcți, care fac parte din lanțul valoric la export sau doresc să exporte (produse alimentare și băuturi, produse electronice și mecanice, textile și îmbrăcăminte și tehnologii informaționale).
Pentru mai multe informații, puteți apela la numărul de telefon +373 22 29 67 23, la adresa electronică mgf@star.md sau pe site-ul www.uipac.md

Afacerile din domeniul agricol sunt cele mai multe

Comitetul de supraveghere al Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 a decis lansarea colectării cererilor de finanţare nerambursabilă pentru anul 2016. Programul este destinat lucrătorilor migranţi sau rudelor de gradul întâi ale acestora, care doresc să investească în iniţierea sau extinderea unei afaceri în Republica Moldova.

Peste 60 la sută din proiectele investiţionale, susţinute în cadrul Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1, au profil agricol. În cadrul programului, experţii de la Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) îi ajută pe cei care aplică la aceste programe să-şi întemeieze o afacere de succes.

Regula programului PARE 1+1 este „primul venit – primul servit”, iar suma maximă a finanţării constituie 200.000 de lei. Banii din cadrul programului sunt oferiți drept grant nerambursabil. Programul a fost lansat oficial în luna noiembrie 2010.
În anul 2015 au fost semnate cereri în sumă de 42 milioane de lei, în care s-au susținut aproape o sută de proiecte inovaționale.

26 milioane de dolari alocați pentru zonele rurale

Un alt program din domeniul agriculturii interesat în sporirea veniturilor antreprenorilor din mediul rural este Programul Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI). Programul lansat în 2014 va fi implementat în Moldova până în anul 2020.
Obiectivul programului este de a permite antreprenorilor din mediul rural să-și îmbunătăţească capacitatea de adaptare a agricultorilor la schimbările climatice, să sporească accesul populaţiei din mediul rural la credite, prin oferirea produselor financiare adecvate şi de a îmbunătăți accesul pe piață. Bugetul programului va constitui 26,08 milioane de dolari.

Este important să rețineți că proiectul este implementat în toate localitățile țării, cu excepția orașului Chișinău, Bălți și a Unităților Administrativ – Teritoriale din stânga Nistrului.
Pentru mai multe detalii, puteți contacta reprezentanții UCIP-IFAD la numărul de telefon +373 22 225049 sau 22210056, la poșta electronică office@ifad.md sau pe www.ifa.md/programs
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică în anul 2014 numărul întreprinderilor mici şi mijlocii a constituit 52,3 mii întreprinderi, cu 2,8 la sută mai mult faţă de anul 2013. Sectorul ÎMM reprezintă circa 97,4 la sută din numărul total de întreprinderi.

Condiţiile de participare la programul PARE1+1 sunt următoarele:

– Să fie cetăţean al Republicii Moldova;
– Să fie lucrător migrant din Republica Moldova sau rudă de gradul I – beneficiar de remitenţe;
– Să intenţioneze a lansa o afacere proprie în Republica Moldova sau să dezvolte o afacere existentă;
– Să dispună de capital propriu, provenit din remitenţe şi să poată confirma prin prezentarea documentelor justificative, provenienţa mijloacelor financiare (contract de muncă; certificat de confirmare a salariului/veniturilor; extras din conturi bancare; copiile dispoziţiilor de transfer bancar, declaraţii vamale).

Pentru mai multe detalii despre program, puteţi accesa pagina web www.odimm.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *