Sănătate

Gripa face ravagii

Numărul deceselor de gripă confirmate în acest sezon, până la 1 martie, este de două ori mai mare faţă de cel din perioada similară a anilor precedenți. Potrivit medicilor, cele mai multe decese au fost cauzate de virusul pandemic AH1N1, care a apărut în 2009.

Spre deosebire de virusurile sezoniere, virusul pandemic AH1N1 cauzează mai multe sindroame de dificultăţi respiratorii acute, chiar şi la tineri. Potrivit legislaţiei, dacă trei săptămâni la rând sunt înregistrate peste 309 cazuri de gripă şi afecţiuni respiratorii la 100 de mii de oameni, în ţară este instituită stare de epidemie. Statisticile oficiale arată, că pe parcursul ultimelor săptămâni, pragul epidemic a fost depăşit.

Valul de criză a gripei și îmbolnăvirilor respiratorii a început să fie simțit la sfârșitul lunii ianuarie. Pe 29 ianuarie, Ministerul Sănătății a confirmat 12 cazuri de gripă, inclusiv cinci cazuri de gripă tip A(H1N1). Peste 10 zile, în municipiul Chișinău a fost înregistrat primul caz de deces provocat de virusul gripal de tip A(H1N1). Medicii au anunțat că moartea a survenit din cauză că pacientul s-a adresat târziu la medic.

Primul deces în 10 zile de la valul de criză

Până la data de 18 februarie 2015 în ţară au fost înregistrate 31 487 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), 105 546 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi 132 de cazuri de gripă: 74 în municipiul Chişinău, 30 în Ungheni, șapte în Comrat, câte patru în Călăraşi şi Rezina, câte trei în Orhei şi Soroca, câte două în Ceadâr-Lunga şi Taraclia şi câte un caz în Hâncești, Criuleni, Drochia şi Edineţ.

La data de 20 februarie printre persoanele afectate prin infecţii virale acute au fost înregistrate patru cazuri de deces: în satul Valea Perjei, raionul Taraclia, în mun. Chişinău şi în Cahul. Într-o săptămână alți doi bolnavi și-au pierdut viața. Toate decesele au survenit ca urmare a adresării tardive la medicul de familie, din cauza nevaccinării și a complicaţiilor în asociere cu alte afecţiuni cronice concomitente.

„…nu este epidemie…”

Mircea Buga, noul ministru al Sănătății a menționat că situația nu este gravă. „Este o situație complicată, dar nu e epidemie. Apare o agitație în rândul populației. Dacă în următoarele două săptămâni vom avea depășirea pragului epidemic, vom anunța declanșarea acestei epidemii”, a spus ministrul.

La sfârșitul lunii februarie erau înregistrate focare de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare în instituţii preşcolare şi şcolare din raionul Taraclia, Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Briceni. Activitatea acestor instituții a fost suspendată timp de cinci zile. Tatiana Gălușcă, medic epidemiolog de la Centrul de Sănătate Publică al raionului Briceni, ne-a declarat marți că „în ultimele zile situația se ameliorează cu încetul, iar liceul teoretic din oraș și-a început activitatea”.

Peste 200 mii de moldoveni – bolnavi

Conform datelor Centrului Național de Sănătate Publică, în ultimele șase luni au fost înregistrate 1128 cazuri de gripă și peste 200 mii de infecții ale căilor respiratorii. La începutul lui martie, statistica arăta 12 decese din cauza virusului gripal A(H1N1).
Anul trecut în Moldova s-au înregistrat 10 cazuri de deces, iar în 2010, când am fost loviți de gripa pandemică, 47 de persoane și-au pierdut viața.

Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău a declarat luni la ședința Consiliului Municipal că numărul bolnavilor de gripă este în creștere. Încă două persoane din capitală au decedat din cauza gripei: o femeie însărcinată de 28 de ani și un bărbat de 71.
Șefa Direcției generale educație, tineret și sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a menționat că în instituțiile preșcolare, numărul de copii care lipsesc ajunge până la 30%.

Săptămâna trecută în municipiul Chișinău au fost raportate 6709 cazuri noi de infecții respiratorii acute. Cei mai afectați au fost maturii, aproximativ 53% din numărul total al bolnavilor.

Simptomele gripei

Dacă aveți simptomele unei răceli, fiți atent la ce urmează! Virusul A(H1N1) se transmite prin contact direct sau indirect, de la o persoană bolnavă care tuşeşte fără să-şi protejeze gura, dar şi prin simpla strângere de mână.
Dacă observați că aveți următoarele simptome ale gripei adresați-vă de urgență la medicul de familie pentru tratament. Simptomele gripei sunt: febră – 38-38,5 grade, tuse, secreţii nazale, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de vomă și frisoane.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *