Politică

Grosu îl pune la punct pe „fanul” federalizării, Țveatcov: „Un model de mancurt, un model de coloana a 5-a”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, l-a pus la punct pe șefului adjunct al Biroului de Reintegrare, Nicolai Țveatcov, care a declrat că cheia reîntregirii Republicii Moldova cu teritoriile controlate de regimul separatist de la Tiraspol este federalizarea, iar misiunea de pacificare din stânga Nistrului este una de succes. Șeful legislativului s-a arătat indignat de faptul că asemenea personaje „au mai rămas în structuri”.

„Este un model de mancurt, un model de coloana a 5-a, care a mai rămas, din păcate, în structuri. Asta este drept un contraargument pentru socialiști care stau și se miorlăie că s-au făcut modificări de personal peste tot. Iată a mai rămas o reminiscență de asta care miroase foarte urât prin declarații antistatale.

Întrebat dacă urmează a fi sancționat Nicolai Țveatcov pentru o asemenea afirmație, șeful legislativului a răspuns că „sunt în așteptare”.

„Eu cred că el demult nu mai trebuia să fie acolo, așa speakmen. Să-l trimitem în țara soarelui, la Kremlin să-l trimitem!”, a conchis Igor Grosu.

Amintim că, în opinia șefului adjunct de la reintegrare, cheia de soluționare a conflictului transnistrean, va fi în redistribuirea atribuțiilor în stat dintre Chișinău și Tiraspol. Redistribuirea, însemnând federalizarea țării.

Ce înseamnă mancurt. Un fragment dintr-un text de Alexandru Vakulovski (19 octombrie 2019)

Cuvântul a devenit popular pentru că apărea în romanul lui Cinghiz Aitmatov O zi mai lungă decât veacul. Notorietatea scriitorului, tradus în zeci de limbi, dar mai ales situaţia din Uniunea Sovietică, au făcut ca mancurt să devină un termen uzual. La Chişinău chiar a apărut o carte, Legenda mancurtului – un fragment din romanul lui Cinghiz Aitmatov, dedicat acestui cuvânt şi fenomen.

Pentru cei născuţi după 1990 sau cei care n-au apucat să-l citească pe Cinghiz Aitmatov, explic foarte pe scurt: mancurţii erau prizonierii cărora li se rădea capul şi li se lipea pe ţeastă o bucată de blană de cămilă. Dacă nu mureau în chinuri groaznice, atunci când blana începea să se usuce şi, drept urmare, să se strângă pe cap, mancurţii deveneau sclavii perfecţi, un fel de soldaţi universali sau terminatori din filmele SF de astăzi. Memoria li se ştergea şi ei erau gata să asculte orice poruncă – chiar de a-şi omorî părinţii şi familia. De aceea, moldovenii rusificaţi după propria lor dorinţă, deveniţi antiromâni peste noapte, sunt numiţi mancurţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *