Guvernarea a adoptat legea privind propaganda pentru afirmarea loialității în statele occidentale, opinie
Politologul Ernest Vardanean consideră că aceasta este o lege care a fost adoptată în corespundere cu trendul internațional din regiune. După anul 2014 are loc lupta împotriva influenței mass-mediei rusești. „Această lege a fost adoptată pentru ca guvernarea încă o dată să-și confirme loialitatea față de statele occidentale, însă, eu nu sunt sigur, dacă țările din vest au nevoie de acest lucru”, afirmă Ernest Vardanean.
Juristul Serghei Mișin susține că cel mai probabil președintele Igor Dodon nu va promulga această lege, iar coaliția de guvernare nu se știe dacă va putea să-l suspende pentru 15 minute pe șeful statului, așa cum a făcut în cazul numirii ministrului apărării. „Referitor la promulgarea legii, în Constituție scrie clar că dacă Parlamentul a votat legea a doua oară, președintele este obligat să o promulge. Dacă nu o promulgă – el încalcă Constituția. Majoritatea parlamentară are doar o singură soluție în acest caz – să declare impeachment președintelui și nimic altceva”, a afirmat Serghei Mișin. Potrivit lui, dacă va fi înaintat impeachment șefului statului, această chestiune va trebui supusă referendumului, iar poporul nu va susține demiterea lui Igor Dodon.
Referindu-se la starea de spirit în societate, jurnalistul Igor Volnițchi susține că din ce în ce mai mulți oameni nu cred că votul lor va conta la următoarele alegeri. În opinia lui, în Republica Moldova s-a creat un precedent periculos pentru democrație având în vedere că partidul care a ocupat locul patru la alegerile parlamentare precedente conduce întreaga țară actualmente. Potrivit lui, nu este exclus că alte țări ar putea să preia acest exemplu.
Sursa: Ipn.md