Politică

Guvernul britanic, în contextul amenințărilor hibride ale Rusiei la adresa R. Moldova: „Nu sunteți singuri. Decizia de a vă apăra împotriva Rusiei este o sursă de inspirație pentru toată lumea”

Marea Britanie va sprijini puternic Republica Moldova, în contextul amenințărilor hibride ale Federației Ruse. Asigurări în acest sens au fost date joi, 16 martie, de ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău.

Astfel, potrivit lui James Cleverly, Republica Moldova este cea mai afectat stat după Ucraina, din cauza invaziei armatei lui Vladimir Putin în Ucraina, scrie Ziarul Național.

„Niciodată de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice nu am trecut printr-o asemene situație periculoasă pentru securitatea europeană. Ar fi corect să spune că, cu excepția Ucrainei, nicio țară nu a simțit impactul războiului crunt al lui Putin mai mult decât R. Moldova. Este o luptă pentru ordinea internațională, pentru suveranitate și integritate teritorială, pentru supremația legii și cartei ONU. Ați primit aproape un milion de refugiați ucraineni, iar peste 100 000 de mii rămân și acum în Moldova. Vreau să fie foarte clar pentru toți: nu sunteți singuri. Marea Britanie este alături de R. Moldova. Împreună cu partenerii internaționali vom ajuta R. Moldova să facă față acestui război brutal din pragul casei dvs. Vă vom ajuta să instruiți la academiile noastre viitoarea generație de militari. Avem parte de o prietenie foarte apropiată”, a subliniat șeful diplomației britanice, în cadrul unui briefing comun cu vicepremierul Nicu Popescu.

În același context, James Cleverly a precizat că Londra cunoaște despre încercările Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova și va sprijini Chișinăul în demersul său de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială.

„Timp de mai mulți ani Rusia a încercat să destabilizeze guvernele proeuropene în R. Moldova. A încercat să decidă în afara țării guvernul. Cea mai recentă încercare, care presupunea captarea prin violență a clădirilor guvernamentale, a fost vociferată acum câteva zile de guvernul SUA. Noi, de asemenea, susținem poziția SUA de a condamna aceste acțiuni. Noi oferim suport strategic pentru combaterea războiului hibrid al Rusiei, care țintește Guvernul R. Moldova și moldovenii. Ați făcut o alegere clară pentru democrație și libertate. Decizia dvs. de a apăra această alegere împotriva celor care doresc să răstoarne această țară este o sursă de inspirație pentru toată lumea. Vom fi alături de dvs., vă vom sprijini în apărarea alegerilor democratice și integrității teritoriale, exact așa cum sprijinim Ucraina. Sper că prezența mea aici este un semnal în acest sens”, a declarat ministrul de Externe al Marii Britanii.

Fiind întrebat cât de probabil este scenariul ca țara noastră să fie următoarea țintă a lui Putin, șeful diplomației britanice a spus: „R. Moldova s-a comportat impecabil atunci când a fost vorba de invazia lui Putin în Ucraina. Aveți o țară mică, nu prea bogată, dar foarte ospitalieră cu refugiații ucraineni. R. Moldova a condamnat robust agresiunea lui Putin în Ucraina. R. Moldova a fost pe prima linie a agresiunii hibride, care a fost inițiată de Putin.

Întreruperea furnizării energiei în R. Moldova nu a fost un produs accidental al agresiunii rusești. Este o parte concertată a pedepsei pe care Putin încearcă să o aplice R. Moldova. Din punctul lui de vedere, R. Moldova a procedat greșit devenind mai integrată în familia europeană extinsă. Dar noi știm că R. Moldova e pe calea cea corectă, pe calea democrației, pe cale instituțiilor puternice, care lucrează împotriva corupției și încearcă să se integreze în UE. R. Moldova procedează corect, dar Putin, prin aroganța sa, încearcă să pedepsească R. Moldova pentru că procedează corect”, a mai adăugat James Cleverly.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *