Politică

Guvernul Filat: Suntem printre primii la creşterea economică, şi “în timp”, vom scăpa de sărăcie

Potrivit raportului de activitate a guvernului, PIB-ul ţării a înregistrat o creştere de 7,5% în semestrul I, 2011, iar în primele 9 luni ale anului 2011 creşterea a fost de 6,7%.

“Este important că avansarea s-a produs nu din contul creşterii consumului, ci, în special, ca urmare a creşterii investiţiilor (cu aproape 12% mai mult decât în anul precedent) şi a exporturilor cu 61,9% pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2011”, se arată în raportul guvernului.

Uniunea Europeană a rămas partenerul de bază al Moldovei la capitolul exporturi cu o cotă de 53,1%, iar ritmul de creştere a exporturilor a fost net superior ritmului de creştere a importurilor.

Mai mult decât atât, potrivit clasamentului Doing Business, R. Moldova se califică printre 10 cele mai reformatoare state din lume. Fluxul investiţiilor străine directe în economia naţională a crescut cu 9,2% pe parcursul anului 2011 în raport cu anul 2010, însumînd 261 mil. USD în valoare netă, şi au fost create 1000 de locuri de munca noi.

Datorită creşterii economice, nivelul sărăciei în Republica Moldova a înregistrat o scădere în ultimii doi ani. Astfel, rata sărăciei absolute a constituit 21,9% şi s-a diminuat în comparaţie cu anul 2009 cu 4,4 puncte procentuale.

Şi deficitului bugetului public naţional a fost diminuat până la 1,9% din PIB, iar pentru următorii ani, guvernul îşi propune diminuarea acestuia cu până la 0,7% din PIB. “Practic, Moldova tinde să înregistreze unul din cele mai mici deficite bugetare din Europa”, se mai precizează în raport.

Rezultate bune au înregistrat toate ministerele, încât prim-ministrului i-a fost greu să specifice care dintre ministere a înregistrat cele mai mari succese.

Cu toate acestea, va mai dura până când rezultate înregistrate de guvernul Filat să se reflecte şi în traiul de fiecare zi a cetăţenilor. „Vom simţi rezultatele creşterii economice… în timp”, a precizat premierul Vlad Filat.

Cât despre remanierele din cadrul guvernului, tot trebuie să mai aşteptăm. "Trebuie să soluţionăm criza politică privind alegerea preşedintelui, după care vor urma şi remanierile, care vor avea loc nu doar în guvern", a spus premierul.

Raportul complet de activitate a Guvernului Filat pentru perioada ianuarie 2011- ianuarie 2012 se poate găsi pe site-ul guvernului.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *