Guvernul SUA a făcut o donație de peste 720 mii de dolari Centrului tehnico-criminalistic şi expertiză judiciară
Echipamentul oferit astăzi Centrului tehnico-criminalistic şi expertiză judiciară include trei laboratoare mobile criminalistice, care conțin câte 12 truse pentru prelevarea diferitor probe și urme de la locul comiterii infracțiunilor grave şi 5 laboratoare destinate investigării infracţiunilor de gravitate medie. Centrul a mai primit în dar un sistem portativ de prelucrare a urmelor cu vapori de cianoacrilat, care permite investigarea obiectelor mari la locul comiterii infracțiunii, fără ca acestea să fie dezasamblate şi transportate în laborator.
Ambasadorul SUA în ţara noastră a menţionat că asistenţa oferită va ajuta poliţia şi procuratura să treacă de la o justiţie penală bazată pe mărturii la una determinată de analiza fizică a probelor.
„Acţiunile întreprinse în timpul cercetărilor la faţa locului au un rol crucial pentru soluţionarea cauzei. Ele sunt importante nu doar pentru a condamna vinovatul, dar şi pentru a achita nevinovatul, iar, deseori, pur şi simplu pentru a stabili ce s-a întâmplat în realitate", a declarat James Petit.
În acelaşi timp, reprezentantul PNUD în Moldova a precizat că serviciile de drept trebuie să corespundă aşteptărilor şi necesităţilor cetăţenilor, iar noul echipament va permite poliţiei să reacţioneze mult mai rapid şi eficient la actele infracţionale.
„Pledăm pentru continuarea acestui parteneriat strategic cu autorităţile publice pentru a asigura o democraţie funcţională şi o dezvoltare durabilă în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova", a subliniat Dafina Gercheva.
Donaţia a fost făcută de Guvernul SUA prin intermediul proiectului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, "Suport pentru reforma în poliție". Valoarea totală a echipamentului este de peste 720 mii de dolari.
TIMPUL.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!