Internațional

Henry Kissinger prezice dezintegrarea Rusiei în mai multe state independente după război

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger declară că războiul ruso-ucrainean ar trebui să se încheie la masa negocierilor și a avertizat împotriva încercărilor de a face presiuni asupra Kievului pentru a face concesii teritoriale Moscovei.

„Acest conflict trebuie să se termine la masa negocierilor, sunt necesare negocieri. Războiul nu trebuie să dureze o perioadă nedeterminată, înghețarea conflictului va duce la o escaladare, ca în Primul Război Mondial”, a declarat fostul secretar de stat în podcastul The Axe Files al corespondentului CNN David Axelrod.

„Rusia nu ar trebui să profite de pe urma războiului împotriva Ucrainei”, a avertizat politicianul. Rușii trebuie să revină la linia care exista înainte de 24 februarie, prin urmare, Federația Rusă va trebui să renunțe la 15-20% din teritoriul ucrainean pe care l-a capturat”, mai spune Kissinger.

Fostul secretar de stat american recomandă Ucrainei şi Occidentului să nu cedeze Rusiei niciun fel de teritoriu ucrainean ocupat în cadrul unor viitoare negocieri de pace destinate să pună capăt conflictului declanşat de Moscova, relatează luni DPA.

În urmă cu o săptămână, Kissinger a declarat postului public de televiziune german ZDF că renunţarea la vreun teritoriu ucrainean nu ar trebui să figureze pe masa negocierilor şi a îndemnat Occidentul să fie clar asupra a ceea ce se poate discuta şi a ceea ce nu poate fi pus în discuţie în niciun caz.

Toate acestea trebuie făcute împreună cu poporul ucrainean, a adăugat Kissinger.

Fostul secretar de stat consideră aproape inevitabilă dezintegrarea Federației Ruse în mai multe state independente după război. Și face apel la Occident să se gândească la cum să construiască relații cu Moscova după război.

„Atunci, țările NATO vor trebui să decidă cum să construiască relații cu Rusia, dacă aceasta va face parte din Europa, dacă este posibil acum sau dacă va fi un avanpost al Chinei la periferia Europei”, a explicat el.

În același timp, Ucraina, care nu este oficial membru al NATO, după încheierea războiului va menține relații mai strânse cu Alianța decât înainte, este sigur Kissinger.

În urmă cu o lună, Kissinger declara că geopolitica necesită în prezent „flexibilitate nixoniană” pentru a dezamorsa conflictele dintre Statele Unite și China, precum și cele dintre Rusia și restul Europei, relatează Bloomberg.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. As intreba pe Dl KISSINGER ce parere are
  despre raptul Basarabiei de catre stalin si
  hitler. Si daca occidul trebue sa repare ace
  asta nedreptate strigatoare la cer.
  Parerea Dlui kissinger cantareste GREU in
  lume.

  1. E adevarat,parerea D.ui Kissinger cantareste greu ,dar si mai greu cantareste hotararea romanilor de a se reuni.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *