Editorial

Hoții de la Ministerul Sănătății

Însă nu trebuie să uităm că locuim în Republica Moldova, un stat unde guvernarea ne are de proști, iar hoțiile se fac chiar sub ochii noștri iertători. Vorbim de Republica Moldova în care e ok să fii operat cu bormașina și să faci pușcărie, dacă salariul mizer nu-ți permite asigurarea medicală obligatorie. Vorbim de Republica Moldova unde salariul unui medic e atât de mic, încât îți este incomod să menționezi această sumă, în schimb, salariul lunar al unui judecător e de vreo 2-3 ori mai mare decât salariul anual al unui medic. Vorbim de Republica Moldova, unde recent Ministerul Sănătății a „dezvoltat” un soft deja existent pentru suma de un milion de euro. Da, ați citit corect, e vorba de un milion de euro. Nu suntem experți în IT însă ne pare că o astfel de sumă ar fi de ajuns pentru elaborarea unui soft NASA, nu pentru dezvoltarea unui soft simplu, care, colac peste pupăză, deja exista. Cineva are tupeul să prejudicieze statul de un milion de euro și să se facă mort în păpușoi, pentru că presa tace – are subiecte mai importante de monitorizat, pentru că societatea civilă dormitează, iar cei care nu o fac nu știu ce să mai creadă. Și până la urmă ce înseamnă prejudicierea statului? Asta înseamnă că am fost prejudiciați noi, cetățenii care muncesc din greu ca să achite impozitele, impozite care ajung în buzunarele hoților.

Cazul despre repararea unui soft deja existent a apărut pe site-ul e-sănătate.md. Se pare că 19 milioane de lei din banii contribuabililor s-au scurs în buzunarele câtorva șmecheri de la Ministerul Sănătății. Portalul ne dă și numele celor care au participat în această hoție, haideți să ne cunoaștem eroii: ministrul Andrei Usatâi, Alexandru Roșioru, șef e-Transformare, Petru Crudu, director adjunct al Centrului Național de Management în Sănătate, Victor Stasiuc, șef contabilitate și raportare, Tatiana Zatâc, șefa Direcției asistența medicală primară, Ion Ciochină, șeful Direcției juridice și Rodica Scutelnic, șefa Direcției asistență medicală spitalicească și urgentă din cadrul Ministerului Sănătății. Așteptăm explicații de rigoare de la cei menționați, nu baliverne. Pentru că repararea unui soft nu costă nici în ruptul capului un milion de euro.

Sperăm că procuratura și organele de drept cunosc și ei aceste nume, și deja s-au apucat de acest caz. Pentru că un milion de euro e o sumă enormă într-o țară în care un salariu de medic nu acoperă deseori nici serviciile comunale. Pentru că demult trebuie să vedem niște demisionări în lanț la Ministerul Sănătății. Pentru că ne-am săturat de balivernele turnate sub perdeaua eurointegrării, vrem să vedem rezultatele. Vrem să vedem cum hoții în lege fac pușcărie, nu doar muritorii simpli care au furat un sac de păpușoi. Și vrem să scoateți hoții, șarlatanii și bandiții de prin ministere.

V-am lăsat în pace în perioada electorală, am crezut că e mai bine așa, însă acum e momentul să fiți scărmănați până la sânge. Cu siguranță va fi greu, aveți un strat prea gros de slănină și nesimțire. Însă o să vă hăituim până n-o să înfundați pușcăria cu toții sau până n-o să puteți ieși din casă pentru că societatea va arăta cu degetul și va striga „Prinde hoțul! Prinde banditul!”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *