Femeia

Hoții de timp

Mă încearcă sentimente contradictorii: pe de-o parte, o vagă bucurie la gândul că vom avea parte de un nou început, pe de altă parte, însă, ne sperie ritmul acesta alert care se va accelera din ce în ce mai mult. …Și să ne fie cu iertare, cine poate alerga mai repede decât o face deja? Lucrurile se întâmplă cu o repeziciune crescândă, în fiecare zi programul se încarcă din ce în ce mai tare. Îmi doresc uneori ca, la finalul zilei, pe cadranul ceasului să mai apară câteva ore în care să rezolv toate restanţele. Restanțe apărute nu din rea-voinţă, din lene sau neglijenţă, nici măcar din ineficienţă, ci din simplul motiv că lista cu cerinţe a fost prea lungă. 

Există teorii care încearcă să ne liniştească, teze despre fenomene magnetice complicate ce au determinat micşorarea unităţilor de timp pe care le folosim noi. Adică, ziua are tot 24 de ore, dar ele nu sunt de fapt 24, ele valorează cam cât 16 ore. Ei, acum că avem o explicaţie, parcă nu ne mai simţim atât de vinovaţi când seara completăm o altă listă: a lucrurilor nefăcute. Magnetismul ne-a jucat o farsă temporală, iar noi, ca să ţinem pasul, am trecut în trepte superioare de viteză şi acum ne vedem în situaţia de a ne achiziţiona un motor mai puternic. Omul şi-a depăşit mereu limitele şi se pare că şi de data aceasta vom reuşi să o scoatem la capăt adaptându-ne noului ritm. Timpul este cea mai grozavă resursă pe care o avem la dispoziţie, dacă este utilizată cum trebuie.

Sunt mai multe reguli pentru un management al timpului eficient, deși tot atât de bine poate fi vorba doar de percepţie, de interpretări şi de disperările noastre, pe care, dacă vom reuşi să le depăşim, ne va rămâne timp suficient pentru cele cu adevărat importante. Şi ar mai fi ceva. Hoţii de timp – momente irosite cu diverse aiureli: certuri, discuţii fără substanţă, muncă în zadar, fără finalitate şi alte activităţi care nu-şi au rostul. Cel mai trist este când furăm minute, ore, ani din timpul copiilor noștri. Prinde hoțul, scoate-i ochii! Adevărul este că nu vom avea niciodată suficient timp ca să facem tot ceea ce ne dorim, indiferent câte cursuri de managementul timpului vom frecventa.

Nu contează cât de multe tehnici de productivitate personală vom experimenta, niciodată nu vom reuşi să facem toate lucrurile pe care le avem de făcut. Tot ce putem face este să ne stabilim priorităţile în aşa fel, încât să acordăm mai mult timp lucrurilor importante. La final, ce să vă urez… o alergare plăcută prin viaţă şi suficientă energie pentru a le face pe toate oricâte-or fi ele de multe, dar în special pe cele cu adevărat importante.

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *