I-a uimit şi pe arheologi
Arheologii au găsit fragmente de ceramică vechi de 20.000 de ani, ceea ce înseamnă că sunt cele mai vechi vestigii de acest fel din lume. Până acum, istoricii credeau că oamenii folosesc ceramica doar de 10.000 de ani, când au început să se ocupe de agricultură şi au renunţat să fie doar vânători-culegători.
Descoperirea a fost publicată în revista Science şi este o dovadă care susţine o ipoteză controversată până acum, potrivit căreia în Asia exista ceramică mai veche de 15.000 de ani. Faptul că oamenii foloseau vase de ceramică încă din perioada ultimei epoci glaciare va schimba modul în care gândim evoluţia societăţii umane.
Fragmentele au fost găsite în peştera Xianrendong din provincia Jiangxi aflată în sudul Chinei, care a fost cercetată încă din anul 1960. Wu Xiaohong, profesor de arheologie la Universitatea Peking, spune că iniţial cercetătorii au crezut că datarea a fost făcută greşit.
„Am crezut asta din cauza teoriei convenţionale care lega inventarea vaselor de ceramică de tranziţia la agricultură care a dus la formarea de aşezări umane stabile”, explică Wu.
În anul 2009, alte bucăţi de ceramică au fost găsite în provincia sudică Hunan, având o vechime de 18.000 de ani.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!