Ianukovici despre semnarea Acordului de asociere la UE: Nu era în avantajul nostru
Potrivit președintelui de la Kiev, Acordul de asociere punea în pericol în special sectorul agricol și industria constructoare de mașini din Ucraina, situație ce ar fi fost „extrem de periculoasă” pentru țara sa.
Ianukovici a menționat că pentru ca producătorii ucraineni să beneficieze de aceleași drepturi ca producătorii europeni, ei ar trebui să primească subvenții de aproximativ 13-14 miliarde de euro anual.
„Acest acord nu era în avantajul nostru; ar fi fost foarte periculos pentru noi”, a insistat șeful statului ucrainean, subliniind că în aceste condiții erau întemeiate temerile că mărfurile ucrainene nu ar fi fost competitive pe piața europeană.
„Producătorii și-ar fi redus profiturile, iar principala destinație a exportului ucrainean — Rusia — a declarat că își va proteja piața, astfel am fi ajuns la un blocaj în domeniul exporturilor, cu un prejudiciu de cel puțin 400 miliarde de grivne”, a specificat liderul ucrainean, motivând în acest fel suspendarea, pe neașteptate, a semnării Acordul de asociere la UE, care trebuia să intervină la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (sfârșitul lunii noiembrie 2013).
Ianukovici a menționat că strategia Ucrainei este de a relua cooperarea cu „Europa, Statele Unite ale Americii, China și Rusia”, făcând apel la apărarea intereselor naționale ale țării.
Menţionăm că, Ucraina a fost cuprinsă la sfârșitul lunii noiembrie de o mobilizare în masă, ce s-a transformat la începutul lunii decembrie într-o amplă mișcare de contestare a puterii în urma violențelor dintre poliție și manifestanți și ca urmare a adoptării unor legi severe împotriva participanților la acțiunile de protest.
sursa: jurnal.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!