Actualitate

Icoana Sfântului Paisie Velicicovschi a fost adusă la Chişinău

Relicva este expusă la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău şi se va afla aici până pe 13 decembrie. Icoana a fost adusă de la mănăstirea care-i poartă numele din Morozovka, lângă Sevastopol, relatează Mesager.

Mai mulţi enoriaşi au venit, duminică, la Catedrala mitropolitană ca să se închine şi să se roage la icoana Sfântului Paisie Velicicovschi.

În secolul „luminilor”, Sfântul Paisie, a aprins la poalele Carpaţilor un alt gen de „lumini” – ale Ortodoxiei. Geniul Sfântului Paisie a constat într-o uriaşă muncă filologică şi editorială. Împreună cu ucenicii săi români, care erau buni cunoscători ai limbii eline vechi, el a scris Filocalia de la Dragomirna din 1769, care este prima colecție majoră de traduceri românești filocalice (626 pagini).

„Paisie Velicicovschi s-a născut în 1722, în Poltava, Ucraina, în familia unui preot. A studiat la Academia Teologică din Kiev, apoi se nevoieşte la Mănăstirile Medvedeski şi Pecerska, din Ucraina, după care se stabilește la schitul Trăisteni – Râmnicu Sărat și apoi la Mănăstirea Dălhăuți, România. Ajunge pe Muntele Athos, unde se nevoiește patru ani de zile. După ocuparea nordului Moldovei de către austrieci se stabilește la Seen unde i s-a încredinţat şi egumenia mănăstirii Neamţ, pe care a deţinut-o, până la moarte. A fost hirotonisit arhimandrit în 1790”, povestește arhimandritul Gavriil, stareţul Mănăstirii Sf. Paisie Velicicosvchi.

Sursa: trm.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *