Social

Ignorarea recomandarilor ONU cu privire la drepturile omului pot afecta negocierile cu UE

Mai multe organizatii neguvernamentale sustin ca Moldova nu a intreprins pasi hotarati in aplicarea recomandarilor ONU cu privire la drepturile omului, fapt ce poate afecta negocierile asupra viitorului acord de asociere cu Uniunea Europeana.

In ultimii doi ani, Comitetul contra torturii, Comitetul pentru Drepturile Omului si Comitetul pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala au aprobat 12 recomandari de urgenta pentru Moldova. „Autoritatile de la Chisinau sunt obligate, in urmatoarele 6 luni, sa implementeze in practica aceste recomandari si sa informeze despre efectele reale ale acestor actiuni”, a spus miercuri, 24 februarie, intr-o conferinta de presa Sergiu Ostaf, presedintele Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului din Moldova.

„In toamna anului 2010, ONU va revizui in ce masura recomandarile sale urgente au fost implementate. Neindeplinirea lor poate afecta negocierile de asociere cu UE”, a precizat Ostaf.

Ion Guzun, coordonator de proiecte la Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), spune ca o prioritate este investigarea evenimentelor din aprilie 2009, pedepsirea politistilor care se fac vinovati de tortura si oferirea unor compensatii victimelor. „Pana in prezent Guvernul nu a ajutat cu nimic victimele din 7 aprilie. Sunt peste 100 de cazuri confirmate si nicio persoana n-a beneficiat de tratamentul balnear promis”, a mentionat Ion Guzun.

Presedintele Centrului National al Romilor (CNR), Nicolae Radita, s-a referit la eforturile insuficiente ale statului de sustinere a romilor, fapt constatat si in 3 recomandari de urgenta ale Comitetului pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala. „Ministerele de resort trebuie, conform recomandarilor ONU, sa elaboreze planuri anuale privind sprijinirea populatiei rome si sa informeze publicul despre acestea. Totodata Guvernul trebuie sa acopere cheltuielile de scolarizare a romilor”, a mentionat presedintele CNR.

ONG-urile cer guvernului aplicarea cat mai urgenta a recomandarilor ONU si informarea publica despre acest proces.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *