Opinii și Editoriale

Igor Cobileanski – un regizor împlinit

O comedie pură cu personaje carismatice care cu siguranță vor rămâne în memoria spectatorilor, dialogurile din film în general riscă să se transforme în adevărate aforisme populare – sunt suave, hazlii, înțelepte și, ce este mai important, simple ca bună ziua.

Actorii au fost selectați impecabil. Merită de menționat duetul extraordinar dintre Constantin Pușcașu (Marian) și Ion Sapdaru (Petro). Primul este un intelectual, muzician, o persoană timidă și cuminte care vrea să facă totul după lege. Petro este exact opusul lui Marian – îngâmfat, bețiv, ranchiunos, agresiv și foarte inventiv atunci când e vorba de câștigat un ban (nu contează – pe căi legale sau ilegale). Aceste două personaje ne oferă un portret dureros de exact al societății moldovenești: pe de o parte avem o mână de intelectuali deștepți, educați, cu bun simț, care își doresc din tot sufletul ca în țara asta lucrurile să meargă bine. Însă pe acești intelectuali îi oprește un lucru – nesiguranța. Aici vine cealaltă parte a societății, reprezentată de Petro – șireată, ipocrită și pregătită să sacrifice orice și pe oricine pentru binele personal. De ce reușesc cei din urmă să-și îndeplinească toate visele. Pentru că nu-i oprește nimic, pentru că adevărul suprem le aparține lor, și ei sunt încrezuți în asta. În momentul în care înțelegi că Petro vrea să se implice în politică – vezi o oglindă exactă a societății noastre. „De ce am nevoie ca să mă fac politician?”, îl întreabă Petro pe Ursu (Ion Mocanu), un politician în plină campanie electorală. „De bani, foarte mulți bani”, îi răspunde Ursu. Și are absolută dreptate. În R. Moldova un politician nu înseamnă o persoană integră, un orator, un diplomat, un manager, un intelectual sau o persoană cu aptitudini serioase. Un politician de Moldova e un simplu bișnițar, bețiv, libidinos, supraponderal și absolut lipsit de morală și etică – important e să aibă bani, cât mai mulți bani.

Meritul lui Igor Cobileanski este că ne-a prezentat această metaforă a societății noastre printr-o manieră simplă, nepretențioasă. Afacerea Est nu este un manifest social, e doar o satiră reușită, și asta îl transformă pe Igor Cobileanski într-un regizor împlinit cu un stil inconfundabil. Filmul va mai rula în cinematografe în acest weekend, așa că grăbiți-vă – e o experiență cinematografică frumoasă și utilă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *