Igor Smirnov se teme de o revoluţie oranj…
Unii lideri politici din Rusia îi sugerează, direct şi indirect, lui Igor Smirnov să nu mai candideze, dar bătrânul lider separatist nu cedează. În situaţia creată, mai mulţi analişti politici locali sunt de părerea că anumite forţe externe pun la cale o „revoluţie oranj”. Mai mult, explică implicarea Moscovei în acest sens şi prin faptul că ruşii i-au deschis feciorului acestuia, Oleg Smirnov, un dosar penal. Totodată, în stânga Nistrului a fost arestat un grup de tineri care împărţeau foi volante cu conţinut denigrator în adresa candidatului la preşedinţie Evgheni Şevciuk. „Situaţia este liniştită. Transnistrenii reacţionează fără extaz. Igor Smirnov şi Anatoli Kaminski au cele mai multe şanse în apropiatele alegeri”, ne-a spus sursa noastră de la Tiraspol.
Ce se întâmplă, totuşi, în această campanie electorală pe teritoriul din stânga Nistrului? La întrebare ne răspund doi analişti în problema transnistreană.
Oazu Nantoi: Este un show antidemocratic
Ceea ce se întâmplă în Transnistria este un show care n-are nimic în comun cu procesele democratice. Art. 2 din Constituţia R. Moldova stipulează că uzurparea puterii de stat este cea mai gravă crimă împotriva poporului. În stânga Nistrului are loc acum o concurenţă pentru un post de criminal. Atât criminalul de stat Igor Smirnov, cât şi cei care s-au declarat concurenţi ai lui sunt absolut siguri că Chişinăul nu-i poate pedepsi şi îşi bat joc de populaţia din regiune cum vor.
În stânga Nistrului există un regim autoritar, iar Igor Smirnov a devenit aici un fel de führer.
E greu de înţeles ce se întâmplă, căci jocul e făcut nu numai la Tiraspol, dar şi la Moscova. Pentru prima dată, nu numai politicieni de la Moscova, dar şi posturile TV ruseşti – care sunt percepute în stânga Nistrului drept surse credibile de informaţii – lansează atacuri la adresa lui Smirnov. Pe de altă parte, mai multă lume din stânga Nistrului spune că Anatoli Kaminski nu arată convingător în raport cu Igor Smirnov.
Anatol Tăranu: Orice fel de alegeri în Transnistria nu au sens
Moscova încearcă să-l înlocuiască pe Smirnov cu o figură mai puţin odioasă, care i-ar permite Kremlinului să speculeze situaţiile din Transnistria cu mai multă abilitate. Smirnov şi-a pierdut capacitatea de manevră şi Moscova nu are nevoie de el. Cel care va veni nu se va deosebi mult de actualul lider separatist. Politica Tiraspolului va rămâne subordonată în continuare Moscovei.
Cred că pentru Chişinău e mult mai convenabil să rămână Smirnov. Este suficient să arunci o privire asupra lui, ca să-ţi dai seama ce reprezintă regimul separatist din Transnistria – unul închistat, anticonstituţional, care încalcă drepturile omului şi promotorul intereselor unui stat străin pe teritoriul R. Moldova.
Adevărul e că orice fel de alegeri în Transnistria nu au sens, pentru că ele nu sunt o expresie a democraţiei, ci sunt o făcătură a expansiunii ruseşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!