(I)logica rusă
În acest context, întreaga graniță de est a NATO, de la Marea Neagră până la Marea Baltică, devine un teatru al mutărilor strategice, motiv pentru care rușii au decis amplasarea în enclava Kaliningrad a unor rachete de tip Iskander, care pot fi dotate cu focoase nucleare. Gestul, privit ca „o amenințare la adresa unei jumătăți din Europa”, conform declarațiilor oficiale ale președintei Lituaniei, Dalia Grybauskaite, este privit ca unul legitim la Moscova.
Cele mai bune argumente, privind viziunea rusă, sunt aduse de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care afirma în această săptămână că: „desfăşurarea unei arme sau a alteia, desfăşurarea unor unităţi militare şi aşa mai departe, pe teritoriul rusesc, este exclusiv o problemă suverană a Federaţiei Ruse. Bineînţeles, Rusia are acest drept suveran şi el nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”.
Peskov cade în capcana propriilor cuvinte, legitimând astfel, în contrapondere, amplasarea scutului anti-rachetă american la Deveselu, în România, scut al cărui scop este unul defensiv, de apărare, în faţa unor posibile atacuri cu rachete intercontinentale. Cu alte cuvinte, dacă Federaţia Rusă este un stat suveran, care are dreptul de a-şi amplasa, după bunul plac, armamentul strategic şi militar, în ciuda dilemelor de securitate, pe care le poate provoca, de ce și România, ca stat suveran, independent şi membru NATO, nu poate face acelaşi lucru?
Evident că, în baza acestei logici, nici scutul din România nu „ar trebui să îngrijoreze”, după cum spune Dmitri Peskov. Și atunci mai poate fi Deveslu o ameninţare directă pentru armata rusă, după cum au anunțat, nu de puține ori, oficialii de la Moscova? Firește că nu! Sau numai în cazul în care şi ruşii vor recunoaşte că baza din Kaliningrad poate deveni o ţintă pentru Alianţa Nord-Atlantică.
Cu alte cuvinte, Federaţia Rusă trebuie să accepte că ceea ce poate fi considerat legitim pentru propriile sale interese trebuie privit exact la fel şi în spaţiul euroatlantic, iar discursul dublu doar va discredita Moscova atât în faţa opiniei publice, cât şi în dialogul cu NATO.