Politică

Împărțeală de funcții pe principii de partid și în preturile Chișinăului?

În timp ce liderii partidelor de la guvernare se războiesc între ei și se demit de dragul funcțiilor centrale în stat, la nivel local împărțeala fotoliilor are loc departe de ochii lumii. Și aici se organizează concursuri publice, care pot fi trucate cu mai multă ușurință, deoarece presa nu se prea interesează de ele. Un asemenea șiretlic se pare că ascunde pretura sectorului Ciocana al mun. Chișinău, care refuză categoric să facă publice CV-urile participanților la concursul pentru funcția de șef al Secției cultură, ale cărui rezultate trezesc unele dubii.

Concursul pentru suplinirea funcției vacante de șef al Secției cultură, tineret și sport a preturii Ciocana a fost anunțat la 18 ianuarie. Una din condițiile pentru înscrierea în concurs, stipulată și de legislația în vigoare, și de organizatorii competiției, prevede ca participanții să aibă cel puțin doi ani de experiență în domeniu, inclusiv în serviciul public. Dar la Ciocana, numai două dintre cele cinci persoane admise pentru concurs au întrunit cerința respectivă. Este vorba de Sergiu Ababii, care a lucrat mai mult de un deceniu la Ministerul Apărării, activând apoi și în domeniul editorial, și de Adriana Dervici, specialist principal în Secția cultură a preturii Buiucani timp de opt ani.


Adriana Dervici

„Concursurile doar se mimează”

Cu toate acestea, concursul a fost câștigat de o terță persoană, Adelina Boico, cunoscută în mediile politice cu prenumele Adelaida. Ea a fost consilier municipal vreme de opt ani, a fost și este colegă de partid cu pretorul de Ciocana, Galina Bostan. Ambele au făcut parte din PSD, ca apoi să treacă la PLDM. Ceilalți participanți la concurs sunt de părere că anume această legătură ar fi asigurat din start victoria Adelinei Boico. „La noi așa se fac toate concursurile – câștigă cel care trebuie să câștige”, ne spune Sergiu Ababii. „N-am pretenții față de concurenți, dar nu a fost un concurs corect. Organizatorii și-au bătut joc de lege”, afirmă alt participant, Radu Pârgari. „Fiind filolog de profesie, dna Boico putea fi angajată ca specialist superior și numai după ani de muncă în serviciul public, putea să devină șef de secție. Observ că acolo unde este o funcție vacantă concursurile doar se mimează, pentru a crea iluzia transparenței. În mod normal, comisiile pentru asemenea concursuri ar trebui să fie formate din specialiști în cultură de la alte preturi și reprezentanți ai Direcției cultură a Primăriei”, consideră Adriana Dervici.


Galina Bostan

Adelina Boico recunoaște că nu a fost funcționar public și că nu are experiență în domeniul culturii. Ea consideră că activitatea sa de consilier municipal și de lider în Uniunea Tineretului (fostele organizații comsomoliste) a fost apreciată de comisie. „Când ești consilier, studiezi și legile. În tinerețe, am lucrat și în organizația de tineret. N-am beneficiat de facilități. Am găsit anunțul pe site-ul primăriei, am aplicat și am câștigat. Nu pot să zic că am mare experiență în cultură, dar eu nu trebuie să cânt și să dansez, ci să organizez munca”, ne-a spus Boico.

„N-am avut din ce alege…”

Într-adevăr, responsabili de la pretura Ciocana susțin că experiența de funcționar public a Adelinei Boico rezultă din activitatea sa de ales local. „Nu putem spune că dna Boico nu are vechime de muncă în domeniu, deoarece un consilier municipal știe cum se lucrează în administrația publică locală”, afirmă Victor Perțu, șeful Secției juridice a preturii. În schimb, deputatul PLDM Tudor Deliu, jurist de profesie, infirmă spusele lui Perțu, asigurându-ne că aleșii locali nu sunt în niciun caz funcționari publici.

Potrivit pretorului Galina Bostan, Boico a fost aleasă doar „pentru că n-am avut din ce alege”. Când i-am amintit că printre concurenți au fost persoane cu multă experiență în serviciul public și în domeniul culturii, pretorul a făcut imediat trimitere la Adriana Dervici: „A mai fost o persoană de la pretura Buiucani. Îi dădeam întrebări elementare și ea nu se descurca. Nu vă îngrijorați, că nu facem trafic de influență și nu avem funcții de mii și milioane”.

În replică, alți membri ai comisiei de concurs, care au solicitat să le păstrăm anonimatul, dar și Adriana Dervici susțin că Bostan minte. „Dacă cineva își permite să lezeze demnitatea profesională a unor concurenți, interviurile ar trebui imprimate audio. Ce întrebări putea să-mi dea și să nu pot răspunde, dacă de opt ani sunt funcționar public și lector superior la Facultatea de Arte Frumoase, dacă de ani de zile organizez concerte și alte acțiuni culturale? Este o încercare a dnei Bostan de a apăra o comisie incompetentă, care încalcă legea. Dacă participanții la concurs au fost atât de mărginiți, de ce dna pretor nu a prelungit concursul, dar și-a angajat colega de partid?”, se întreabă Dervici.

„Nu pot să vă dau așa informație”

Ciudat pare și faptul că Galina Bostan refuză să ne prezinte componența nominală a comisiei și CV-urile participanților, deși această informație este publică. „Nu pot să vă dau așa informație. Datele din dosare sunt confidențiale și pot fi solicitate doar de instanța de judecată”, a precizat ea. Luată la întrebări, Bostan ne-a spus deja că ea nu se implică în acest subiect și că responsabilă de toate este Tatiana Grădinaru, șefa Secției resurse umane a preturii.

Grădinaru nu a fost mai deschisă. Ne-a spus și ea că decizia comisiei a fost una corectă și că toți concurenții aveau experiență de funcționari publici. Când i-am explicat că nu e așa, s-a interesat de unde am obținut informațiile respective. Am rugat-o să ne prezinte CV-urile și a refuzat. I-am amintit că acestea nu pot fi ascunse, dar femeia s-a apărat cu Hotărârea Guvernului nr. 201, care prevede că „subdiviziunea resurse umane asigură protecţia datelor cu caracter personal ale funcţionarilor publici şi ale altor categorii de personal, inclusiv a confidenţialităţii acestora, potrivit legii”. În cele din urmă, ne-a spus că este gata să ne răspundă doar la o scrisoare oficială. Vrei, nu vrei, apare bănuiala – dacă Grădinaru tăinuiește informații publice, cum vom controla veridicitatea răspunsului oficial al preturii?

„Suntem deprinși să facem secrete pe loc gol”

Acțiunile preturii Ciocana trezesc și nedumerirea juriștilor consacrați. Boris Negru, doctor în drept, susține că toată lumea ar trebui să aibă acces la CV-urile participanților la un concurs public. „Dacă anunțul despre concurs a fost făcut public, dacă s-au anunțat și numele participanților, datele despre aceștia nu pot fi secrete, fiindcă aici nu e nimic care ține de viața de familie sau intimitatea cuiva. Mai degrabă este vorba de birocratismul nostru, căci noi suntem deprinși să facem secrete pe loc gol”, adaugă expertul.

Și Ioana Chironeț, șefa secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii, care a fost responsabilă de pregătirea dosarelor la concursul pentru ultimele două funcții vacante de judecători ai Curții Constituționale, susține că informația despre persoanele care acced la o funcție publică este deschisă. „Am publicat CV-urile și nu ne-a dat nimeni în judecată. Nu găsesc motive de a ascunde un CV, în care se arată datele despre activitatea unei persoane. Dacă cineva face trimitere la Hotărârea Guvernului nr. 201, aceasta se referă la datele cu caracter personal, dar CV-ul este altceva”, ne-a spus Chironeț.

Primăria ar putea efectua o anchetă de serviciu

Solicitată de TIMPUL, Alexandra Moțpan, șefa Secției coordonare a activității preturilor și unităților teritorial-administrative a Primăriei Chișinău, încă nu știa că mai-mare pe cultura de la Ciocana este ex-consiliera municipală Adelaida Boico. „Dna Bostan mi-a zis că a câștigat o fată tânără care i-a inspirat mai multă încredere, dar nu știam cine este”, ne-a spus Moțpan. Când am anunțat-o cine este tânăra fată și i-am vorbit despre dubiile noastre cu privire la organizarea concursului, Moțpan s-a arătat mirată: „Nu știu cum să comentez, ar trebui să mă documentez. Am să caut să nu fiu indiferentă și să am o discuție de altă natură cu cei de la Ciocana”. Potrivit Alexandrei Moțpan, din comisia de concurs ar fi trebuit să facă parte neapărat și cineva din Direcția cultură a Primăriei. Dar n-a fost așa, ne explică Lucia Culev, șefa direcției. Ea susține că preturile organizează singure concursurile de angajare și nu solicită ajutorul direcției.

În cazul în care cineva dintre participanții la concurs va depune o contestație, ne-a asigurat Alexandra Moțpan, Primăria Chișinău va ridica toate probele și va efectua o anchetă de serviciu în privința alegerii Adelinei Boico la șefia Secției cultură. Am încercat să aflăm și părerea primarului Dorin Chirtoacă despre cazul de la Ciocana, dar el nu a răspuns la apelurile noastre.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.