Importurile Germaniei din Rusia s-au prăbușit cu peste 90% de la începerea invaziei în Ucraina
Importurile Germaniei din Rusia au scăzut în luna mai cu 17,3% față de aprilie, ele prăbușindu-se cu 92,6% față de 2022, arată ultimele date publicate de Oficiul Federal de Statistică al Germaniei (Destatis), citate de Interfax.
În ceea ce privește exporturile germane către Rusia, acestea s-au redus cu 7,4% față de luna aprilie, ajungând la 700 de milioane de euro, cu 34,4% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cea mai mare parte a acestei scăderi a avut loc în lunile ianuarie-mai ale anului curent, după impunerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei la finele anului trecut.
Ultimul pachet de sancțiuni, al 11-lea, adoptat de blocul comunitar împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina a fost convenit în data de 23 iunie, după ce al 10-lea a fost aprobat pe 24 februarie, la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei în Ucraina.
Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Germaniei înainte de începerea războiului, sistase toate livrările de gaze către partenerul său european prin gazoductul Nord Stream 1 în data de 2 septembrie, cu aproape 4 săptămâni înainte de exploziile care au avariat gazoductele de sub Marea Baltică.
Cum arată balanța comercială a Germaniei, țara cu cea mai mare economie din UE
La nivel global, volumul total al exporturilor germane, ajustat pentru factori calendaristici și sezonieri, a scăzut în luna mai a scăzut cu 0,1% față de luna precedentă, creând noi îngrijorări că recesiunea în care a intrat economia germană s-ar putea prelungi.
Volumul importurilor Germaniei a crescut în schimb cu 1,7%.
Exporturile de mărfuri germane către țările UE au scăzut în mai cu 1,5% față de aprilie, în timp ce livrările către țările din afara blocului comunitar au crescut cu același procent. Exporturile către China au crescut cu 1,6%, către Marea Britanie cu 5,6%, în timp ce cele către SUA au scăzut cu 3,6%.
Excedentul de comerț exterior al Germaniei a fost de 14,4 miliarde de euro în mai, față de 16,5 miliarde de euro în aprilie, ajungând acum la cea mai mică cifră din decembrie anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!