Im(Posibila) educaţie: Buturuga mică a Educaţiei
Formată la şcoala educaţiei pioniereşti şi a celei comsomoliste, necunoscută nici cu un articolaş sau acţiune de educaţie naţional-europeană democratică, L. Pogolşa îşi face apariţia publică cu inconfundabila coafură pe sticla TV pe rol de viceministru al Educaţiei. Colaborarea sa cu transfugul politic Gh. Sima s-a terminat însă repede, nu din cauza unor divergenţe de opinii asupra modului în care ar putea fi asigurat un viitor mai bun ţării prin educaţia tinerei generaţii, ci a unei divergenţe de opinie cu privire la o piesă vestimentară a ministrului. Deşi exact cu o lună mai înainte cei doi îşi onoraseră promisiunea faţă de „cel de sus” de a-l destitui din funcţie pe directorul IŞE (subsemnatul), piesa vestimentară i-a jucat lui Sima rolul de buturugă mică, transformându-l în cadavru politic. Iar L. Pogolşa, deşi respinsă de colegii săi de la UPSC, reuşeşte în scurt timp (era perioada guvernării comuniste) să obţină funcţia de director al IŞE, deşi n-are calificare ştiinţifică pedagogică, iar în ţară activează circa 30 de doctori habilitaţi şi peste o sută de doctori în domeniu.
Aici şi-a creat mai multe buturugi mici, ca să le poată plasa sub roţile oricărui car, mic sau mare, ce ar cuteza s-o ia mai la dreapta de principiile penitenciarului în care a fost transformat IŞE. Deşi a reuşit, ajutată servil de adjuncţii săi N. Bucun şi N. Vicol (ambii instalaţi ilicit în funcţie), să distrugă principiile învăţământului naţional-european prin proiectul din 2009-2010, deşi a demolat în numai şase luni unul din cele şase proiecte de cercetare ale IŞE – Principii şi metode de integrare naţional-europeană a educaţiei umaniste în gimnaziu şi liceu – acţiuni de care ar trebui să se ocupe procuratura, ca şi de cele 2692 de titluri de cărţi (majoritatea de referinţă pe plan naţional-universal) din biblioteca IŞE, casate (jefuite) de N. Bucun, D. Gânu, E. Coroi ş.a. în 1999, L. Pogolşa nu se simţea încă dama de fier, fie din cauza faptului că încă n-a învăţat să pronunţe corect termenul curriculum şi derivatele sale, fie din cauza rubricii noastre, care punctează regulat problemele provocate cu voie sau fără de voie de instituţia tapiţată cu covoare şi populată cu buturugi şi calculatoare retardate, astfel IŞE-ul venind la jubileul de 20 de ani ai Independenţei R. Moldova cu trei „valori”: „conceptul” de curriculum fără obiective, standarde educaţionale sovietice şi un Cod al Educaţiei bazat pe incluziunea handicapaţilor şi fără vreun reper specific naţional, care să-i ajute pe tineri să-şi depăşească condiţia de sclavi ai sovietskisoiuz-ului, toate acestea aşezate la întâmplare pe avortoanele „subcompetenţe”.
Ca s-o depăşească pe Zina-Carabina şi să devină o adevărată damă de fier, L. Pogolşa a sperat să instaleze în IŞE, odată cu concedierea monstruoasă a directorului de proiect – când zăceam în reanimare cu un infarct provocat tot de Pogolşa şi Co – o stare de frică animalică. Dar forumiştii rubricii, mulţi dintre care de la IŞE, cer sancţionarea direcţiei IŞE şi a buturugilor producătoare de „subcompetenţe”. Aşteptăm autosesizarea procuraturii, căci aici nu e vorba de concedierea unui incomod, ci de o suită de diversiuni bine regizate şi realizate contra strategiei învăţământului naţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!