Femeia

În aşteptarea berzei. Alimentaţia şi sarcina (IV)

Deficitul de fier determină anemia care, la rândul ei, conduce la astenie, slăbiciune, paloare şi respiraţie precipitată. Pierderile lunare de sânge prin menstruaţie predispun femeile de vârstă fertilă la anemie. Necesarul zilnic de fier la femeia negravidă, între 11 şi 49 de ani, este de 11,4 mg. Cam zece la sută din femei au nevoie de ceva mai mult fier din cauza pierderilor menstruale abundente de sânge. Cele mai bune surse de fier sunt: ouăle, sardinele, legumele rădăcinoase, cele cu frunze închise la culoare, unele fructe, nucile. Fierul se absoarbe mult mai bine dacă dieta conţine, alături de alimente bogate în fier, şi alimente bogate în vitamina C. De aceea, adăugaţi un fruct sau o legumă sandwichului cu carne sau cu ou. Absorbţia fierului poate fi redusă de taninul din ceai, motiv din care e recomandat să înlocuiţi ceaiul de la sfârşitul mesei cu un pahar cu suc de portocale. În general, nu aveţi nevoie de suplimente de fier în timpul sarcinii. Dacă însă testele de rutină ale sângelui vor arăta că sunteţi anemică, medicul vă va prescrie suplimente de fier. Ţineţi minte că dozele mari de fier pot fi toxice. O doză unică de 100 g de fier poate fi letală.

ATENŢIE! La copii doza letală este relativ mică. Fiţi extrem de atenta şi păstraţi produsele medicamentoase cu fier (ca şi toate medicamentele) într-un loc sigur.

Zincul este necesar pentru dezvoltarea oaselor, a creierului şi a sistemului nervos fetal. Absorbţia zincului din alimente creşte în perioada de sarcină. Dacă aveţi o alimentaţie echilibrată, nu va fi nevoie de suplimente de zinc. Sursele de zinc includ: ouă, nuci, caşcaval, carne roşie, peste conservat.

Creşterea în greutate

Dacă, la începutul sarcinii, aveţi o greutate mult sub sau peste normal, va trebui să fiţi sub urmărire medicală permanentă. Dacă este cazul, veţi fi sfătuită să schimbaţi dieta zilnică. La începutul sarcinii, creşterea în greutate se va face încet şi gradat. Veţi vedea că multe din lucrurile dvs. de îmbrăcat se mai potrivesc o perioadă. Deşi înainte de luna a şasea de sarcină fătul este încă foarte mic, creşterea dvs. în greutate este mai accelerată şi se datorează modificărilor specifice de sarcină prin care trece organismul. La sfârşitul sarcinii veţi avea cu 11-13 kg mai mult decât înainte de sarcină.

Elementele care determină această creştere sunt:

Greutatea copilului – 3200-3400 g
Placenta – 560-650 g
Lichidul amniotic – 900-1000 g
Uterul – 900-1000 g
Sânii – 680-1000 g
Volum sanguin suplimentar – 1700 g
Rezerve de proteine şi grăsimi – 1800-3100 g
Volum crescut de fluide – 1700 g

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *