În câți ani doctorii din Moldova ar putea ridica salarii de 12.000 de lei? Criza politică ne joacă festa
Deși spune că medicii merită salarii de 12.000 de lei, Ministrul Sănătății proaspăt învestit, Mircea Buga, recunoaște că Parlamentul este cel care va decide în instanță finală dacă aceștia vor ridica lefuri mai mari în acest an.
„Trebuie să avem o atitudine atentă față de colegii din sistemul de sănătate, fiindcă salariul lor este mult mai mic decât ar trebui să primească și trebuie să le dăm această speranță”, a răspuns ministrul Sănătății, Mircea Buga, în cadrul unei emisiuni televizate dacă vor fi majorate lefurile doctorilor.
„În orice țară europeană și chiar în SUA medicul primește un salariu triplu, decât media pe țară. În Republica Moldova acum acesta constituie aproximativ 4.000 de lei, respectiv ar trebui să ajungă la 11.000-12.000 de lei”, a mai adăugat ministrul.
Buga a precizat însă că în condițiile actuale este complicat să anticipezi o majorare de salariu, în condițiile economice existente. „Este complicat să facem acest pas, dar nu trebuie să uităm că sunt categorii cu salarii mult mai mari. Lucrătorii medicali sunt responsabili de lucruri regretabile, precum mita din sistemul sanitar, dar trebuie să le oferim speranța unui salariu decent pentru munca pe care o au. Totul depinde de Legea Fondurilor care va fi aprobată, ne dorim ca și colegii noștri din Guvern și Parlament să înțeleagă acest lucru. Noi vom avea argumentele de rigoare”, a mai spus ministrul.
Doctorii din Moldova au beneficiat de o majorare de salariu de 21 la sută, anul trecut, însă, în valoare monetară, majorarea a fost una infimă. Acum salariul mediu al unui lucrător medical ajunge la 4.800 de lei. Ca să ajungă la 12.000 este nevoie de timp și desigur de majorarea poliței și contribuțiilor procentuale.
„Doar 30 de mii de oameni din Moldova cumpără polița în sumă fixă, de aceea majorarea poliței nu salvează bugetul, ci majorarea contribuțiilor procentuale. Ca să se ajungă la un salariu de 12.000 de lei, aceasta ar trebui să se dubleze – la 16, dar asta nu se face peste noapte. Este nevoie de timp”, spune Ghenadie Țurcanu, expert PAS. Un licăr de speranță totuși există – ne putem aștepta la unele majorări, ce-i drept nu atât de semnificative. „Dacă contribuția procentuală va crește la 9 în acest an, atunci acest lucru ar permite o majorare de aproximativ 20 – 25 la sută, ceea ce este destul de bine”, mai adaugă expertul.
Problemele majore totuși sunt generate de criza politică. Cu cât mai mult se amână aprobarea Legii Fondurilor, cu atât mai rău stau lucrurile în sănătate.
„Directorii de spitale deja se confruntă cu mari probleme, pentru că instituțiile sunt finanțate la nivelul anului trecut. Să ne aducem aminte că salariile doctorilor cu crescut cu 21 la sută din iulie, dar acum bani primesc mai puțin, ceea ce înseamnă că directorii vor trebui să intre în datorii ca să asigure salariile majorate”, a explicat Ghenadie Țurcanu.
Sursa: e-sanatate.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!