Afaceri

In cazul dolarilor falsi, MAI n-a informat bancile si casele de schimb valutar

Casele de schimb valutar si bancile n-au fost informate despre caracteristicile dolarilor falsi depistati de Ministerul Afacerilor Interne. Surse din cadrul administratiei Bancii Nationale a Moldovei (BNM) au relatat ca deocamdata nici BNM si nici casele de schimb valutar n-au primit informatii privind indicatorii calitatii bancnotelor false. Aceasta informatie a fost confirmata si de alte surse de la casele de schimb private si de la banci.

La una din case corespondentul nostru a aflat ca, recent, unul din clienti a cerut verificarea unei bancnote de 100 dolari care trezea suspiciuni. Bancherii n-au putut depista dupa calitatea tiparului si a indicilor de protectie semne de falsificare. Toti care au cercetat bancnota au spus ca suspiciuni trezeste doar hartia, care este mai groasa si mai densa decat de obicei. Banca a refuzat sa primeasca asemenea bancnote.

Surse de la MAI au precizat „faptul precum ca bancnotele sunt false este constatat oficial in baza depistarii echipamentului, materiei prime pentru productie, semifabricatelor, produsului finit fals si in baza recunoasterii persoanelor retinute".
Referitor la pagubele pe care ar putea sa le aduca aruncarea masiva a dolarilor falsi depistati, toti expertii si bancherii sustin ca suma de $2 mln. in nici un fel n-ar putea afecta cursul valutar de piata si al leului, „piata ar fi consumat acesti bani fara a-i observa". In opinia expertilor independenti, $2 mln. reprezinta mai putin de 3% din circuitul lunar al pietei dolarului, care la moment constituie circa $80 mln. sau 0,03% din tot numerarul aflat in circulatie.

INFOTAG

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *