Editorial

In “cazul Pasat”, martorii declara ca depozitiile lor vin in contradictie cu decizia judecatii

Un grup de martori in asa-numitul „caz Pasat” au adresat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii o Scrisoare deschisa, in care, printre altele, ii intreaba pe magistrati ce sanctiuni i-au fost aplicate judecatoarei Lilia Vasilevici, care, potrivit semnatarilor scrisorii, „prin actiunile sale a incercat sa ne faca complice in invinuirea si acuzarea unei persoane nevinovate”. Reproducem mai jos continutul Scrisorii deschise.

„Incepand cu anul 2005, subsemnatii, am figurat ca martori in procesul de judecata pe asa-numitul „caz Pasat”. In pofida faptului ca am fost citati sa depunem marturii din partea invinuirii, nimeni dintre noi n-a afirmat nimic din ceea ce ar putea fi interpretat intru confirmarea vinovatiei lui Valeriu Pasat. Din start am spus doar adevarul: am vorbit despre atitudinea responsabila a fostului ministru al Apararii fata de obligatiile de serviciu, despre punctualitatea si disciplina in executarea legislatiei si a deciziilor guvernamentale, de care dadea dovada domnul Pasat, activand in functia respectiva.

Mare ne-a fost insa mirarea cand, citind continutul sentintei Judecatoriei sectorului Centru, Chisinau, din 17 ianuarie 2006, semnata de catre judecatoarea Lilia Vasilevici, am descoperit ca in sentinta se mentioneaza precum ca vina lui Valeriu Pasat se dovedeste inclusiv prin depozitiile noastre in calitate de martori.

In luna iunie a anului 2009 ne-am adresat fostei conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii cu doua scrisori in care am declarat clar: aceasta afirmatie din textul sentintei constituie un fals evident. Tot atunci am solicitat tragerea la raspundere pentru falsificarea deciziei judecatoresti a judecatoarei nominalizate.

Desi a trecut mai mult de jumatate de an, pana in prezent nu am fost informati despre faptul ca organul de autoadministrare judecatoreasca si-ar fi exprimat cumva atitudinea cu privire la acest exemplu concret de denaturare si falsificare a unei decizii judecatoresti, exemplu pe care noi il consideram drept o pata rusinoasa pe fata justitiei statului nostru.

Apelam catre Domniile Voastre, stimati membri al Consiliului Superior al Magistraturii: nu tolerati in practica judecatoreasca „exemple”, dupa care R. Moldova se face de rusine la Curtea de la Strasbourg. Luati masurile de rigoare pentru a nu permite aflarea in corpul judecatoresc a tuturor celor care incalca principiile suprematiei Legii si independentei Justitiei.

In particular, am dori sa stim ce sanctiuni au fost aplicate judecatoarei Lilia Vasilevici care prin actiunile sale a incercat sa ne faca complice in invinuirea si acuzarea unei persoane nevinovate?”.

 

Mircea Snegur, Dumitru Braghis, Vergil Botnarevschi, Ion Nanii, Timofei Donica, Ion Ciubuc, Valeriu Laur, Pavel Puiu, Vasile Grosu, Gheorghe Popa, Sergiu Ciobanu, Serghei Josan, Valeriu Marza, Ion Panici, Ion Popov, Vladimir Tarlapan, Dumitru Motpan 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *