Actualitate

În era părinților carieriști, tot mai mulți copii sunt crescuți de bone

Mai mult, dacă nu vă regăsiți printre norocoșii care au găsit o persoană de încredere pentru copilul dvs., psihologii atenționează că riscați ca micuțul să fie educat și crescut de o persoană total nepotrivită. Așadar, la ce riscuri vă expuneți atunci când un copil este educat de o bonă, dar care sunt și cele mai sigure metode de angajare a unei dădace, aflați din material.

Bijuterii, cămașa soțului sau chiar o găină congelată – aceste lucruri le-a găsit Fulga Grabovschi în geanta bonei care îngrijea de primul ei copil. Fulga are 28 de ani și, împreună cu soțul, cresc trei copii. Cazul descris mai sus s-a întâmplat după ce familia a angajat o bonă, chiar la recomandarea unor rude. Iar dacă la început aceasta a creat o impresie bună, părând a fi o fire calmă și responsabilă, ulterior stăpâna casei a observat că îi dispăreau tot felul de lucruri din casă. Unele dintre ele se pierdeau fără urmă, iar altele reapăreau pe neașteptate.

„După ce m-am convins că ea fură, i-am cerut să-mi dea explicații și dacă recunoștea o iertam, dar ea, însă, a refuzat și am dat-o în judecată. Din păcate, dosarul a fost transformat în unul contravențional, în pofida dorinței mele de a fi trasă la răspundere penală. Îmi doream ca alți părinți, care vor dori s-o angajeze, să-i cunoască trecutul”, specifică revoltată Fulga.

De atunci, femeia nu mai apelează la ajutorul bonelor și preferă să-și educe copiii singură. Însă, nu toate experiențele dintre părinți și bone se încheie cu neplăceri.

Funcția educativă a bonei și remunerarea

Totuși, chiar dacă există anumite riscuri, două mămici tinere din capitală au povestit de ce micuții lor au nevoie de bone. „În primul rând, copilul trebuie să interacționeze cu cineva în permanență. Trebuie scos la plimbare, să se joace sau să învețe lucruri utile”, spune o tânără mămică. Iar când vine vorba de remunerarea persoanei care îngrijește de copiii lor, femeile nu economisesc banii și îi oferă câte 40 de lei pe oră, în timp ce alte bone primesc doar 20 de lei.

Cristina, care este bona copiilor uneia dintre femei, se arată mulțumită de atitudinea familiei angajatoare. „Sunt la prima experiență de acest gen, dar îmi place. Programul e de la 12 la 17 și am mai mult timp liber atât dimineața, cât și seara. E mult mai bine și interesant, decât să stai toată ziua printre hârtii, într-un birou rece, cu 1200 de lei pe lună, în timp ce banii pe care îi primesc aici îmi ajung”, subliniază bona. Totodată, Cristina are un copil de doi ani și jumătate care merge la grădiniță.

Valentina, o bonă cu 12 ani de experiență în acest domeniu, spune că o dădacă care are grijă de copii primește un salariu de nu mai puțin de 3000 de lei pe lună. Salariul variază în funcție de orele lucrate, dar și de obligațiile pe care și le-a asumat bona.

„Remunerarea poate fi diferită, însă chiar și o dădacă fără experiență nu va lucra cu mai puțin de 20 de lei pe oră. La moment, eu primesc un salariu de 4000 de lei pe lună și îmi convine. Pentru acest salariu gătesc mâncare pentru copil, îl hrănesc, îl îngrijesc, ieșim la plimbare și mai fac curățenie prin casă”, povestește femeia.

Agențiile de bone, o soluție alternativă

Mulți părinți susțin că este destul de dificil să găsești o bonă potrivită pentru copil. Iar pentru a facilita munca părinților, vin în ajutor agențiile de bone.

Totuși, angajarea unei dădace prin intermediul unei agenții este o soluție un pic mai costisitoare. Pentru început, părinții trebuie să comunice agenției preferințele lor. Ulterior, familia este contactată și li se prezintă lista cu bonele care întrunesc cerințele. În schimbul unui comision, părinții își aleg dădaca care le este pe plac.

Pe pagina web a unei agenții de bone este specificat că femeile care doresc să fie dădace trebuie să prezinte un set de documente: act de identitate, diploma sau un act de studii, cazier judiciar, carte de muncă și certificatul medical.

„Dădaca formează atitudinea copilului față de lume”

Psihologul Larisa Mămăligă menționează că atunci când un copil este crescut de o bonă există și câteva riscuri.

„Dădaca este cea care-i formează atitudinea față de lumea înconjurătoare. Aceasta trebuie să fie pozitivă, deoarece, în caz contrar, copilul poate crește timid și retras. Părinții trebuie să fie conștienți din start că atunci când angajează o bonă, aceasta devine membru al familiei. Copilul trebuie s-o accepte, iar aceasta va permite ca micuțul să se dezvolte normal”, mai evidențiază Mămăligă.

De asemenea, psihologul a atras atenția că acum mămicile sunt emancipate și doresc să revină la serviciu cât mai repede. De aceea, le recomandă să nu se grăbească și să fie foarte atente atunci când aleg persoana care va îngriji de copilul lor.

În Chișinău există și o școală de bone, iar cei care doresc să învețe cum trebuie îngrijit un copil se pot înscrie la cursuri. Acestea durează 32 de ore și costă 750 de lei. Pentru a vă înregistra aveți nevoie de copia buletinului de identitate și de copia ultimului document de studii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *