Actualitate

În farmaciile din R. Moldova a apărut un TEST pentru coronavirus. Află cât costă și dacă merită sau nu să-l faci

Testele respective sunt cromatografice și se bazează pe detecțarea anticorpilor IgG si IgM la Covid-19 în baza probei de sânge. Fiecare doritor poate să se testeze singur, în condiții de domiciliu, iar pentru aceasta va trebui să-și înțepe un deget pentru a preleva căteva picături de sânge.

Testul IgG / IgM este produs de compania chineză Nantong Egens Biotechnology Co Ltd, iar în Republica Moldova a fost importat de întreprinderea cu capital strain Farmina.

Prețul unui test rapid Covid-19 în farmaciile moldovenești începe de la 235 de lei. De la telefonul de contact al famaciei electronice apteka.md ni s-a comunicat că aceste teste au fost aduse în Republica Moldova cu două săptămâni în urmă, iar rezultatele lor au o precizie de cel puțin 92 la sută.

Solicitată de reporterii Anticoruptie.md, Angela Paraschiv, şefa catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Moldova, ne-a declarat că testul respectiv are o marjă de eroare de cca 50 la sută și poate depista coronavirusul cel puțin la a zecea zi de la infectare. „Este ineficient pentru a depista coronavirusul până la apariția simptomelor de infectare, care de obicei apar la a cincea sau a șasea zi de la contaminare. Testele rapide le putem lua în considerare după mai multe zile de boală simptomatică sau asimptomatică pentru că ne arată o creștere de anticorpi protectori”, ne-a explicat profesoara.

Potrivit Angelei Paraschiv, testele rapide ar putea fi folosite la testarea în masa a populației pentru a obține un tablou clar câte persoane au trecut prin coronavirus, fără ca să aibă simptome sau pentru depistarea asimptomaticilor.

https://anticoruptie.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *