În grădinițele din sate, copiii mănâncă sănătos
În satul Roșcani, raionul Strășeni comisia a avut de controlat un gimnaziu și o grădiniță și nu mai mult, întrucât satul are puțin peste o mie și jumătate de locuitori, conform recensământului din 2004.
Când am ajuns la școală unde avea loc inspecția, mai mulți elevi din clasele primare așteptau prima lecție, chiar dacă era amiază. Pentru că sunt aproximativ 120 de copii și instituția nu dispune de cabinete suficiente, administrația a repartizat câteva clase primare să învețe în două schimburi.
„Putem dormi mai mult, e mai bine să facem lecțiile după amiază”, spune o fetiță. Întrebată de verificările care au loc în școală, eleva spune că mama ei știe de ele și este foarte informată.
Fără punct medical, cu sistem de iluminare stricat, dar fără probleme în alimentație
Vasile Vorojbit, șeful Secției siguranța alimentelor din Strășeni a identificat o serie de nereguli, doar că nu țin de sectorul alimentar. „La compartimentul calitatea produselor nu am identificat neconformități. Am găsit mai multe nereguli de tipul sanitaro-tehnic. Trebuie de construit o anexă la bucătărie care să asigure fluxul tehnologic, trebuie de făcut și un punct medical”, în timp ce ne demonstra împreună cu bucătăreasa instituției că termenul de valabilitate pentru carne era în regulă.
Întrucât grădinița satului se află la câțiva metri distanță de școală, inspectorul a insistat să mergem acolo și să vedem cu ce probleme se confruntă instituția, chiar dacă nereguli în domeniul alimentației nu a identificat. „Am găsit și aici mai mult neconformități de tipul sanitaro-tehnic. Sistemul de iluminare se blochează, trebuie să se instaleze o chiuvetă adăugătoare pentru respectarea igienei personale și mai este nevoie de câteva instrumente de măsurat temperatura”, spune Vasile Vorojbit.
Directoarea grădiniței din Roșcani, Irina Murea, susține că niciodată nu au lucrat cu produse alterate, pentru că lucrează doar cu producători autohtoni. „Calitatea produselor este bună conform certificatelor de calitate a legumelor și a fructelor. Ne străduim să respectăm cerințele noului regulament”, tinde să ne convingă directoarea.
„Cea mai mare problemă pe care o avem este lipsa de spațiu. Avem 96 de copii în trei grupe. Recent am fost la audieri cu un proiect de construcție a unei anexe în grădinița noastră, dar încă nu e nimic clar”, mărturisește Irina Murea, invitându-ne să vedem bucătăria, depozitul și însăși grădinița.
„Pește fără informație”
„Irina, arată depozitul”, s-a adresat imperativ responsabila grădiniței către femeile ce le-am găsit într-o cameră alăturată depozitului. În cămăruța respectivă era o mașină de spălat cu halate albe. Alături stătea măsuța și fierul de călcat. Încăperea arăta mai mult ca o cămăruță de-a bunicii unde era călduț, mirosea a bătrânețe și erau atâtea lucruri împrejur. Una din femei s-a ridicat de pe scaunul confortabil și vizibil deranjată, ne-a deschis ușa depozitului cu cheia.
În depozit am găsit saci cu făină, pachete de crupe, cutii de biscuiți de la un producător autohton. În unul din frigidere am găsit piept de pui înghețat care data din 16 februarie, anul acesta. În celălalt frigider era un pachet cu pește congelat, fără dată ori altă informație. Întrebată fiind de ce nu există nicio însemnare despre termenul de valabilitate a peștelui, directoarea ne asigură că cel din urmă este bun, iar cutia de la pește e în alt depozit, justificând încălcarea depistată de noi.
„În anii ’70 se făcea o încăpere pentru bucătărie și atât”
Șeful subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor din Strășeni, Gheorghe Glavan spune că situația din teritoriu nu este gravă în domeniul siguranței alimentelor. „Noi zilnic efectuăm ieșiri în teritoriu și verificăm instituțiile școlare și preșcolare. Săptămâna trecută am verificat zece localități în care sunt câte două-trei instituții. Practic, neconformități pe segmentul siguranței alimentelor în urma acestor controale nu au fost înregistrate. Sunt neconformități în domeniul tehnic. Mai ales că multe instituții sunt construite de ani buni. La momentul acela nu erau cerințele de astăzi, cum ar fi amenajarea blocului alimentar în așa fel ca să fie asigurat fluxul tehnologic. Dar în anii ’70 nimeni nu se gândea la asta. Făceau o încăpere pentru bucătărie și atât”, a explicat funcționarul.
„Sunt și instituții ale căror depozite nu corespund condițiilor de păstrare, ori nu au spațiu suficient pentru a amenaja un depozit de păstrare a fructelor și legumelor”, spune reprezentantul ANSA. Întrebat fiind de ce situația în sate este mai bună, în comparație cu Chișinăul, Gheorghe Glavan a mărturisit că se fac întruniri foarte dese cu directorii instituțiilor școlare și preșcolare. „Chiar o săptămână-două în urmă a fost o întâlnire la Strășeni. Le spune managerilor ce au de făcut, îi mai batem la cap, le mai arătăm din deget. Trebuie să fim mai insistenți, ca problemele să se rezolve și să nu apară altele”, declară Gheorghe Glavan.
Șeful subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor a comentat și problema licitațiilor. „Nu cred că este normal ca să câștige concursul agentul economic care oferă cel mai mic preț. Acestea sunt produse alimentare care trebuie să corespundă anumitor norme, să fie calitative. Dar ce fel de produse poți să ai pentru un preț mic? Trebuie de schimbat legislația în așa fel încât pe mesele acestor instituții să ajungă produse calitative ca să creștem o generație sănătoasă”, a declarat Gheorghe Glavan pentru ziarul TIMPUL.
„Încălcări grave nu s-au depistat”
Ca să vedem ce se întâmplă în alte raioane, am telefonat la Dondușeni. Șeful subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor, Iurii Vengher spune că au inspectat până acum 15 instituții de învățământ și mai au 35 până la 10 aprilie. „Încălcări grave nu s-au depistat. În majoritatea unităților vizitate, utilajul din bucătărie trebuie de schimbat. Este nevoie și de reparație în multe bucătării. Sunt și instituții unde nu corespunde fluxului tehnologic. Problema respectivă este de ani de zile, dar cerințele sunt cerințe, indiferent de este instituție de învățământ sau restaurant. Dar toate acestea necesită bani”, comentează funcționarul.
„Prima întrebare care trebuie hotărâtă este schimbarea legii cu privire la achizițiile publice. Să i se permită instituțiilor ca să procure produse nu la prețul cel mai mic și să se pună accent pe calitate. În al doilea rând, produsele alimentare nu trebuie să treacă prin trei-patru agenți economici. Nu este normal așa. Țineți minte cum era înainte? Era o ospătărie pentru tot raionul unde se pregăteau bucatele semifabricate și de acolo mergea produsul direct în ospătăria instituției. Bucătăria raionului era sub controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Centrului de Sănătate Publică și nu exista niciun fel de produse de calitate inferioară, nu existau riscuri, neclarități”, a declarat Iurii Vengher, șeful subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor din Dondușeni.
În urma acestor controale, Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul Național de Sănătate Publică urmează să elaboreze un set de propuneri de modificare a legislației pentru a elimina deficiențele existente în procesul de asigurare cu alimente a copiilor.
Ministerul Sănătății propune amenzi pentru agenții economici care vor livra produse de calitate dubioasă copiilor din școli, grădinițe și pentru managerii instituțiilor care le vor accepta. Prin urmare, ministerul propune mai multe modificări la Codul Contravențional al Republicii Moldova.
Potrivit documentului, dacă în acest fel calitatea produselor alimentare distribuite nu va corespunde informației de pe etichete, agenții economici vor primi amenzi între 7 500 și zece mii de lei. Pentru același lucru, fermierii riscă amenzi între 500 și 1 250 de lei. Directorii instituțiilor de învățământ care vor admite alimente de calitate inferioară vor fi amendați cu o sumă de la 2 500 până la patru mii de lei. Proiectul de lege a fost lansat spre dezbateri publice, apoi urmează să fie aprobat de Guvern, ulterior va ajunge și în Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!