Actualitate

În ianuarie, prețul de cumpărare a gazului rusesc pentru Republica Moldova poate crește sau scădea

Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni. Potrivit oficialului, totul depinde de tariful gazului la bursele internaționale, transmite publika.md.

„Acea formulă presupune un preț mediu pe lună, nu ceea ce se întâmplă într-o singură zi. Deci în mod normal noi vom ști prețul care se va aplica în formula contractului în ultima zi a lunii decembrie”, a spus Spînu.

Ministrul a dat asigurări că situația din noiembrie când Gazprom amenința că sistează livrarea gazelor dacă țara noastră nu achită datoriile, nu se va mai repeta.

„A fost, dacă ați văzut, anunțul Moldovagaz în care se spune că toate angajamentele de plată pentru luna noiembrie și avansul pentru luna decembrie au fost achitate”, a mai adăugat el.

Spînu promite că va solicita Moldovagaz publicarea contractului la gaze: „Dacă ei permit, mâine îl public”.

De asemenea, Andrei Spînu spune că Guvernul are banii necesari pentru a compensa facturile pentru gazele naturale și energia termică până la sfârșitul sezonului de încălzire.

„A fost alocat peste un miliard jumătate de lei pentru compensații în factură inclusiv la energia termică pentru locuitorii din Chișinău și Bălți. Toată lumea poate sta liniștită. Cum au primit facturile cu această compensare inclusă. Așa va fi achitată și în continuare această compensație”, a menționat Spînu.

Andrei Spînu a mai anunțat că subiectul privind efectuarea auditului datoriilor Moldovagaz va fi abordat, cel mai probabil, în martie 2022, de Moldova și Rusia. Potrivit protocolului semnat cu Gazprom, acest audit urma să fie discutat în cadrul unei ședințe comune a guvernelor celor două state încă în luna noiembrie, dar a fost amânat.

Sursa: noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *