În lumea lui Caragiale la Biblioteca „Transilvania”
Într-un mijloc de săptămână destul de agitată pentru țara noastră, Caragiale e tocmai potrivit. Astfel, pe 28 ianuarie s-a desfășurat, la Biblioteca „Transilvania”, o activitate de amploare în actualitatea spiritului celui care a fost Ion Luca Caragiale. Membrii Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru”, ghidați de profesoara lor Alexandra Tănase, cu moderatorii Cristian Chiriac și Daniela Nagară l-au transformat într-un spectacol omagial, admirat și de câțiva cititori ai bibliotecii. În contrast cu situația social-politică din țară, elevii au ales să teatralizeze așa scene cum ar fi „Boul și Vițelul”, „Bacalaureat”, „Un pedagog de școală nouă” și „Moftangii”. Acestea au fost precedate de un scurt discurs introductiv în care s-au punctat momentele biografice de referinţă, care au marcat viaţa şi creaţia lui Caragiale.
Astfel, Ion Luca Caragiale a rămas în memoria noastră ca un mare dramaturg, pamfletar, comentator politic și ziarist român. Momentele și schițele maestrului sunt instantanee din viață și ne oferă o imagine complexă a timpului, ironizând și satirizând. „Caragiale a râs cu motiv. Ne-a făcut și pe noi să râdem, pentru că nimic nu arde mai rău decât râsul. Cât privește bacalaureatul, nu veți găsi mai nimic nou în schița cu același titlu a autorului. Astăzi, bacalaureatul este la fel, mai bine zis atitudinea elevilor și a părinților nu s-a schimbat, prea mult. Regretul pur nu schimbă nimic. Imperativul zilei este reforma, reforma mentalității, dar și a atitudinii…”, a spus Cornel Iarincovschi, clasa a XI-a, Liceul „Gaudeamus”. De asemenea, eleva clasei a VIII-a, Cristina Șendrea, prin rostirea Monologului „Românii verzi” ne-a accentuat, încă o dată, cu luciditatea expresiilor lui Caragiale, ce avem de făcut în societatea noastră.
Totuși, Conu’ Iancu rămâne nemuritorul dramaturg al românilor, atât de necesar și astăzi cu satira mușcătoare la adresa tuturor…