În Mexic sunt peste 3.000 de vulcani monogenetici care ar putea erupe
Subducția plăcii tectonice nord-americane pe plăcile tectonice Rivera și Cocos generează activitate seismică și vulcanică pe centura vulcanică Trans-mexicană, unde sunt predominanți vulcanii monogenetici, a explicat Marie Noelle Guilbaud, profesor la Institutul de Geofizică de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM) .
Vulcanii monogenetici sunt în general mici și erup doar o singură dată. În Mexic, cea mai lungă erupție a unui astfel de vulcan — Paricutin din statul central Michoacan — a durat nouă ani, între 1943-1952.
"În cazul în care doar unul devine activ, ar fi periculos pentru Mexico City și Cuernavaca (din statul central Morelos), așa cum Xitle (vulcanul Ajusco) a fost pentru vechii locuitori ai Văii Anahuac", a spus Guilbaud.
Specialista a menționat că Mexicul are două câmpuri vulcanice monogenetice potențial periculoase — Michoacán-Guanajuato și Sierra Chichinautzin.
Câmpul vulcanic Michoacan-Guanajuato se întinde pe o suprafață de 50.000 km pătrați, iar masivul câmp vulcanic Chichinautzin acoperă o zonă lungă de la est la vest de 90 de kilometri situată la sudul capitalei Mexico City.
Cercetătorii consideră că astfel de vulcani pot avea erupții puternice care nu pot arunca roci vulcanice și cenușă departe spre cer sau să provoace schimbări climatice, dar fluxurile lor de lavă abundente ar putea afecta comunitățile din jur.
"Xitle a mai avut o astfel de erupție înainte", a spus Guilbaud. "Dacă se întâmplă din nou, materialul incandescent aruncat afară nu ar provoca decese, din moment ce comunitățile vor fi evacuate la timp, însă lava ar îngropa orice ar găsi în calea sa", a adăugat specialista citată de AFP.
Sursa. agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!