Actualitate

În Regiunea Mării Negre se formează o alianță, care ar putea încuraja Ucraina să revendice Peninsula Crimeea

În primul rând, expertul a avertizat asupra legăturilor comerciale în creștere dintre Marea Britanie și Turcia. Potrivit acestuia, cooperarea comercială dintre Londra și Ankara este importantă pentru ambele țări nu numai din punct de vedere comercial, ci și din punct de vedere geopolitic, deoarece poate „conecta” Ucraina și poate deveni o pârghie de presiune asupra Rusiei, în special în Marea Neagră.

„Dezacordurile cu Uniunea Europeană și tensiunile cu Statele Unite în legătură cu achiziționarea sistemului rus de apărare antiaeriană S-400 fac din Marea Britanie unul dintre puținii prieteni rămași ai Turciei din Occident. Este benefic pentru Ankara să stabilească relații economice și politice cu o mare putere europeană, care încă mai are influență internațională. La rândul său, Londra este pregătită să dezvolte relații bune cu Turcia în contextul conceptului de Marea Britanie globală, pe care Albionul încearcă să-l construiască după Brexit”, afirmă politologul.

Formarea unei noi alianțe nu se limitează doar la legături economice și politice. După cum remarcă autorul articolului, există rapoarte potrivit cărora Marea Britanie ar putea stabili o bază militară la Marea Neagră, în Regiunea Nikolaev, iar politicienii ucraineni susțin această inițiativă, considerând Marea Britanie drept un apărător împotriva agresiunii rusești.

„După ieșirea din Uniunea Europeană, Londra nu își va reduce presiunile asupra Rusiei, ci mai degrabă le va crește, creând instabilitate pe vastele frontiere rusești, inclusiv în Ucraina și Regiunea Mării Negre”, a spus Paul Antonopoulos.

„Nici Turcia și nici Ucraina nu pot contesta dominația rusă în Marea Neagră, dar speră că pot înclina balanța în favoarea lor, mai ales dacă al treilea aliat puternic, Marea Britanie, își poate desfășura un contingent militar în Regiunea Mykolaiv”, consideră analistul portalului InfoBrics.

„Fiecare membru al acestei alianțe informale de la Marea Neagră are propriile sale pretenții împotriva Rusiei. Ucraina încă nu recunoaște Crimeea ca fiind rusă, Marea Britanie menține sancțiuni împotriva Moscovei din cauza reunificării peninsulei cu Rusia, iar Turcia își exprimă nemulțumirea față de situația tătarilor din Crimeea”, amintește Paul Antonopoulos.

Autorul articolului recunoaște că, bazându-se pe sprijinul britanic și turc, Ucraina poate îndrăzni să lanseze o campanie împotriva Crimeii ruse sau să obstrucționeze activ comerțul rus în Marea Neagră.

„Astfel, alianța trilaterală informală dintre Marea Britanie, Ucraina și Turcia vizează scoaterea Rusiei din regiunea strategică a Mării Negre și controlarea acesteia în propriile condiții”, concluzionează politologul. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *