În România protestele duc la demisii, iar în Moldova, la majorări de tarife
Tragedia de la clubul „Colectiv” din București a scos românii în stradă și doar după primele câteva ore de protest premierul Victor Ponta și-a anunțat demisia. La fel a făcut și Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4 al capitalei. Protestatarii au avut și alte revindecări, dar chiar și aceste mici victorii pot fi considerate un succes al poporului.
În R. Moldova, însă, oamenii protestează din vară. În această perioadă zeci de mii de cetățeni au reușit să treacă prin PMAN ca să-și ceară drepturile. Chiar și în prezent avem sute de persoane care îngheață de frig în corturi. Autorităților, se pare, le este în cot de popor!
Inițial moldovenii au ieșit să oprească scumpirea curentului cu 16 procente. După câteva luni de proteste periodice, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat că acesta se scumpește cu 36 de procente. Iată care este rezultatul protestelor la noi! Prin urmare, oamenii se gândesc cum să mai strângă cureaua ca să-și poată plăti facturile. Mulți însă nu mai au ce și de unde strânge, pentru că până acum au trăit la limita existenței. Pe o rețea de socializare cineva scria că „suntem un popor blând ca mielul și prost ca oaia”. Este o doză de adevăr în aceste cuvinte.
După scumpirea luminii, acum și cei de la Apă-Canal cer majorarea tarifelor cu 50 de procente. Totodată și Moldova Gaz dă de înțeles că flacăra albastră se va scumpi cu mai bine de 15 la sută. Iată așa am ajuns într-o țară unde nici protestând nu mai poți obține nimic. Chiar dacă ieri câteva sute de oameni practic au luat cu asalt „ANRE-ul”, este puțin probabil ca ceva să se schimbe. Pentru ca acest mecanism să pornească trebuie să se mobilizeze tot poporul. Întrebarea este: „cât trebuie statul să-și mai bată joc de noi ca să acționăm ferm și fără compromisuri?!”
Îmi permit să presupun că dacă liderii noștri politici au acceptat majorarea tarifelor, înseamnă că ei sunt siguri că în timpul apropiat nu vor avea loc alegeri anticipate. În caz contrar, dacă următorul scrutin s-ar desfășura anul viitor, din actuala clasă politică nu s-ar alege nimic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!