Actualitate

Încă nouă instituţii de învăţământ preuniversitar cu elevi alolingvi vor studia unele discipline școlare în limba română

Proiectul a început în 2011, ajungând acum la 32 de instituţii implicate.

Directorul adjunct al Liceului teoretic din localitatea Beleavinţi, raionul Briceni, Zinaida Bejenari, a spus că trei discipline vor fi predate în română. Este vorba de: „Educaţia Tehnologică”, „Educaţia Plastică” şi „Educaţia Fizică”, în clasele a 5–9-a. Programul este apreciat ca fiind binevenit, elevii vor cunoaşte mai bine limba, iar acest lucru le va prinde bine pe viitor.

Directorul Gimnaziului din localitatea Albota de Jos, raionul Taraclia, Vitalie Tataru, a menţionat că în limba română vor fi predate disciplinele „Educaţia Muzicală”, „Arta Plastică” şi „Educaţia Tehnologică”, în clasele a 5-a şi a 7-a. Directorul a mai spus că, de trei ani, instituţia promovează studierea limbii române. Din 2012, din clasa 1-a toate disciplinele sunt predate în limba de stat. 70% din populaţia localităţii este de origine bulgară, iar părinţii copiilor îşi doresc ca aceştia să cunoască limba de stat. Directorul a mai spus că îşi propune ca din anul viitor să fie introduse mai multe discipline cu redare în română.

Directorul Liceului teoretic „Olimp” din Chişinău, Elvira Vasic, a spus că de la 1 septembrie în clasele a 10-a şi a 12-a este predată în română „Educaţia Civilă”. Acest lucru îi va face pe elevi să cunoască mai bine limba şi să ia o notă mai mare când vor ajunge să dea BAC-ul la română.

Menționăm că, instituţiile care au mai aderat în acest an la program sunt şi Liceul teoretic „Petru Movilă” şi Liceul teoretic „Natalia Ghiorghiu” din Chişinău, gimnaziile din localităţile Musaitu, Cairaclia, Sofievca şi gimnaziul „Olimpii Panov” din oraşul Taraclia.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *