Editorial

Încă o dată despre o republikă (cu kappa) la Bălţi

Ceea ce până mai ieri se credea a fi simple speculaţii de presă, joi a devenit realitate – consilierii comunişti ai CM de la Bălţi au votat organizarea, pe 9 septembrie, a unui referendum local privind extinderea autonomiei municipiului. Ştirea a „pus pe treabă” întreaga presă. Au reacţionat operativ şi reprezentanţii AIE. Premierul Vlad Filat, de regulă rezervat, de data asta a solicitat chiar implicarea instituţiilor de forţă. Ceea ce s-a întâmplat joi la Bălţi era de aşteptat şi nu trebuia să fie o surpriză pentru presa din RM, dar nici pentru premierul V. Filat. Ei bine, nu cred că SIS-ul ar trebui să se „implice” prea mult în activitatea consiliilor municipale şi comunale doar dacă e pusă în joc unitatea teritorială a ţării. Aici şi acum se pare că avem anume această situaţie. Nu cred însă că SIS-ul e pregătit pentru aşa ceva. Deputaţii lui Filat şi Voronin au decapitat frăţeşte SIS-ul, dar n-au numit alt şef în loc, ca să facă deplin funcţională respectiva instituţie…

Să ne amintim cum s-au pornit procesele separatiste în stânga Nistrului în anii 1989-1990: primul oraş care a cerut „extinderea autonomiei” a fost Râbniţa, apoi a urmat Tiraspolul. Să reţinem: şi la Râbniţa, şi la Tiraspol procesele separatiste au fost iniţiate şi promovate de comunişti. Revendicările lor erau atunci la fel de modeste, ca şi ale comuniştilor de azi, de la Bălţi. Aici e pericolul: le dai un deget şi ei îţi vor muşca mâna. Situaţia e cu adevărat gravă, pentru că suntem puşi în faţa unei acţiuni separatiste îndreptate împotriva unităţii teritoriale a RM. Repet, exact aşa au început-o în 1989 şi comuniştii de la Tiraspol şi au creat R. Moldova o problemă enormă, din a cărei cauză drumul ei spre UE devine tot mai problematic. Numai acest „simplu fapt” e suficient ca să pună din nou problema interzicerii PCRM, nu numai a simbolurilor comuniste!

Prima întrebare pe care şi-o pun cetăţenii simpli în legătură cu evenimentul de la Bălţi e următoarea: cum de s-a ajuns la o asemenea situaţie şi cine e vinovat de aceasta? Vinovatul e acelaşi – cercurile imperiale ruseşti care au creat în 1990 republica moldovenească nistreană. Asemenea acţiuni însă nu se fac fără complicitatea activă a presei comuniste care manipulează societatea şi o pregăteşte în direcţia dorită de separatişti.

Îmi cer scuze de la cititor, dar sunt obligat să mă autocitez. Pe 5 iunie a.c. publicam în TIMPUL articolul „Marchel creează o nouă republicuţă cu capitala la Bălţi”, iar pe 25 iunie articolul „RM cu o capitală la Bălţi, una la Comrat şi una la Moscova”, în care îi reproşam unui post TV uşurinţa cu care foloseşte sintagma „Bălţii, capitala de nord a Moldovei”. Demonstram în aceste materiale că „avem de-a face cu o mostră clasică de manipulare şi de spălare a creierelor, publicului i se induce convingerea că există „capitala de nord”, „capitala de sud”, „capitala de centru”… Un rol deosebit l-a jucat în opera de manipulare a publicului televiziunea NIT. NIT-ul a fost închis, el însă e ca Lenin: a murit, dar cauza lui trăieşte. Are şi urmaşi demni care fac (un pic mai „delicat”) ceea ce a făcut NIT-ul ani de zile la rând. Prin „analiştii” invitaţi în studio şi prin politica lor editorială, aceşti urmaşi ai NIT-lui îi transmit zilnic opiniei publice mesaje „discrete”, „subliminale” care încurajează poftele separatiştilor de la Bălţi. Sâmbătă, într-o emisiune dedicată deciziei CM de la Bălţi, invitatul unei asemenea televiziuni, deputatul comunist G. Petrenko, celebru prin agresivitatea, intoleranţa şi ura faţă de liderii AIE, i-a numit pe aceştia neofascişti, iar ceea ce se întâmplă astăzi în RM – fascism. E prea din cale afară! Moderatorul emisiunii a încercat foarte stângaci şi neconvingător să-i ceară argumente dezlănţuitului comunist, dar n-a reuşit, fiindcă, potrivit politicii editoriale a acestei televiziuni, nu trebuia să reuşească. În fine, dacă separatiştii de la Bălţi vor reuşi să clatine corabia statalităţii RM, o parte din merit îi va reveni presei comuniste şi procomuniste, adică acelei prese care are un scop bine fixat: să ajungă să scrie cu kappa denumirea oficială a acestui stat – Republika Moldova.

S-ar putea că acest articol să nu placă unora. E ceva firesc. Acestora însă le adresez un îndemn: polemizaţi cu ideile mele, nu cu mine.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *