CSI / RusiaInternațional

Încă o lovitură pentru Putin: Austria presată de SUA și BCE să plece din Rusia, cu o mare firmă, prezentă și în România

După începerea invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina, peste 1.200 de mari companii occidentale au părăsit Rusia, renunțând la afacerile lor. Dar, mai există încă multe alte firme vestice care activează la Moscova, iar una dintre ele este Raiffeisen Bank International din Austria, prezentă și în România, care este presată de SUA și BCE să plece din Rusia.

Presiunea vine după ce un oficial de top al sancțiunilor americane și-a exprimat îngrijorarea cu privire la afacerile Băncii Raiffeisen din Rusia, cea mai mare bancă occidentală care mai activează la Moscova, într-o vizită la Viena luna trecută, se arată într-o analiză Reuters.

Presiunea asupra Raiffeisen Bank, o doua cea mai mare bancă din Austria, cu active de 152 de miliarde de euro, vine din partea Statelor Unite și a Băncii Centrale Europene (BCE), deoarece această entitate occidentală joacă un rol cheie în economia Rusiei.

Multe companii occidentale, inclusiv banca franceză Societe Generale, au părăsit deja Rusia. Deși BCE nu îi cere lui Raiffeisen să părăsească țara imediat, ea vrea un plan de acțiune pentru renunțarea la afacerea din Rusia.

„Le-am cerut băncilor să monitorizeze îndeaproape afacerile din Rusia și, în mod ideal, să o reducă cât mai mult posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al BCE, adăugând că a făcut același lucru cu toate instituțiile implicate în afaceri la Moscova.

Tensiuni între SUA și Austria

Raiffeisen, totuși, nu intenționează să prezinte încă un astfel de plan, iar unii oficiali guvernamentali austrieci consideră mișcările ca un amestec străin nejustificat.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a spus că examinează opțiunile pentru afacerea sa din Rusia „inclusiv o ieșire atent gestionată” și că „accelerează” evaluarea, adăugând că a redus, de asemenea, creditele în țară.

Creditorul austriac este acum cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, oferind o linie de credit a plăților și reprezentând aproximativ un sfert din transferurile de euro către țară, deși alte bănci, cum ar fi UniCredit din Italia, sunt încă prezente.

Oficialii BCE sunt reticenți să facă presiuni pe Raiffeisen pentru o vânzare imediată, temându-se de lovitura financiară pe care l-ar putea declanșa, după o săptămână de turbulențe bancare globale.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe al Austriei a spus că, deși nu poate exista o revenire la status quo-ul în relațiile cu Rusia, „majoritatea” companiilor internaționale, inclusiv băncile, au rămas acolo.

În ianuarie, autoritatea de sancțiuni din SUA a lansat o anchetă asupra Raiffeisen Bank cu privire la afacerile sale legate de Rusia. Ancheta, care a tensionat relațiile dintre Viena și Washington, s-ar putea dovedi periculoasă pentru Austria, care se modelase ca o punte între est și vest, transformând Viena într-un magnet pentru banii ruși.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Foarte bine, varianta de capitalism din vest = furt la drumul mare de resurse naturale si monetare in tarile in care globajido opereaza.
    Nu-i lasati sa va goleasca buzunarele asa cum au facut idiotii in Romania. 85 miliarde national debt del a 0 in urma cu 20 ani.
    Stiti cit interes platesc hotii aia pe spatele Romanilor acum? Calculati foarte simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *