Actualitate

Încălzirea unei grădinițe cu energie din BIOMASĂ costă de două ori mai puțin decât cu GAZ

De câteva zile, cei 170 de copii vin în încăperi încălzite cu energie din biomasă. „Avem aceeaşi temperatură ca şi atunci când ne încălzeam grădiniţa cu gaz. Singura diferenţă sunt costurile de două ori mai mici la încălzire”, spune Svetlana Şargarovschi, directoarea grădiniţei din Ermoclia.

În satul Ermoclia ideea de a se încălzi cu energie produsă local a prins din prima. Având exemplul de succes al altor comunităţi din raion ce se încălzesc cu energie din biomasă, locuitorii satului s-au antrenat în competiţia anunţată de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat de PNUD Moldova. În urma unui proces riguros de selectare și evaluare, proiectul propus de grădiniţa din Ermoclia a prins viaţă.

„Această grădiniţă marchează începutul utilizării pe scară largă a combustibililor din biomasă în Republica Moldova şi creează premise pentru o întreagă nouă industrie. Pe lângă reducerea consumului de surse energetice importate, vom introduce în circuitul economic deşeurile agricole, or anual pe câmpuri rămân practic neutilizate cca 700 mii tone de paie, prelucrarea cărora ar echivala cu o pătrime din importul anual de gaze naturale”, a spus Valeriu LAZĂR, ministru al Economiei, la ceremonia de inaugurare a noului sistem termic ce a avut loc pe 23 ianuarie, în satul Ermoclia. El a precizat că şi Guvernul e preocupat de sporirea eficienţei energetice şi utilizarea resurselor regenerabile, pentru anul 2012, în Fondul pentru eficienţă energetică, fiind bugetate 180 de milioane de lei.

„Europa și Moldova împărtășesc convingerea că cetățenii noștri au nevoie de energie furnizată sigur și la prețuri accesibile. Iată de ce politicile UE se focusează pe crearea unei piețe interne competitive în oferirea de servicii calitative la prețuri accesibile, în dezvoltarea surselor regenerabile de energie, în promovarea măsurilor de eficiență energetică. Sunt convins că acest eveniment va contribui semnificativ la promovarea energiei regenerabile în Moldova și va servi drept catalizator pentru un consum mai larg de combustibil din biomasă în Moldova”, a declarat Dirk Schuebel, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova.

Pentru instalarea sistemului termic pe bază de biomasă, grădinița a beneficiat de sprijin financiar de circa 1 milion de lei din partea Proiectului Energie și Biomasă în Moldova, investiție ce a acoperit cheltuielile de proiectare și construcție a noii centrale termice, de conexiune la rețelele de apă și de electricitate, de construcție a rețelelor exterioare de distribuție a căldurii, a punctului termic ș.a. De cealaltă parte, și comunitatea a investit 426.000 lei, bani din care a fost construit depozitul de stocare a paielor balotate și au fost instalate geamuri și uși termopan, astfel fiind sporită eficiența energetică a clădirii grădiniței.

„Grădinița din Ermoclia este una din cele 43 de instituții publice din 8 raioane ale Republicii Moldova selectate în 2011 pentru instalarea sistemelor termice pe bază de biomasă în cadrul Proiectului Energie și Biomasă. În 2012, 12 noi raioane din Moldova au șansa să-și încălzească școlile, grădinițele, centrele comunitare cu energie din biomasă. Astfel încât până în 2014, cel puțin 130 de instituții publice rurale din toate regiunile țării să fie încălzite cu energie produsă local”, a informat Kaarina Immonen, Reprezentant permanent PNUD Moldova. „Este cert că Republica Moldova dorește să schimbe realitatea energetică, astfel încât energia să devină mai accesibilă pentru fiecare”, a conchis Kaarina Immonen.

Peste 95% din necesarul energetic al ţării, în mare combustibili fosili, este asigurat din importuri. Totodată, Republica Moldova are un potențial mare de producere a energiei din surse regenerabile, în special biomasă, care este, deocamdată, neexploatat. Energia produsă din biomasă are mai multe beneficii. Ea reduce dependenţa de importuri, sporeşte securitatea energetică a ţării, are costuri mai mici, stimulează dezvoltarea economiei locale şi a comunităţilor, permite dezvoltarea de noi afaceri și crearea de noi locuri de muncă. În plus, energia din surse regenerabile reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea mediului ambiant.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *