Actualitate

Înconjurată de ruși, Ucraina oprește mașinile cu numere de Transnistria

Transnistria este o parte a Republicii Moldova. Dar autoritățile separatiste de la Tiraspol susțin că au dreptul la independență. Unul dintre semnele de independență este că emit numere de înmatriculare auto. Regimul de la Tiraspol este susținut de Rusia.

Aceste numere sunt practic valabile doar în Transnistria. În afara ei sunt ilegale întrucât Transnistria nu e țară, ci doar o regiune a Republicii Moldova. Chestiunea recunoașterii numerelor auto de Transnistria se negociază de mulți ani între autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol.

Cel mai recent element în această dispută este decizia Ucrainei de a nu mai permite accesul mașinilor cu număr de Transnistria. Ucraina are graniță terestră cu Transnistria.

Decizia de la Kiev a fost imediat criticată de liderul rusofon de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Punctul de vedere al lui Krasnoselski a fost transmis prin agenția de propagandă a Rusiei, Sputnik Moldova.

Transnistria are două puncte de înmatriculare a vehiculelor
Potrivit acestei surse, în Transnistria “sunt două puncte de înmatriculare a vehiculelor – în Tiraspol și Râbnița – unde pot fi obținute plăcuțele de înmatriculare cu numere neutre” (adică de fapt ilegale).

Liderul separatist Vadim Krasnoselski susține că autoritățile centrale ale Republicii Moldova, de la Chișinău, ar fi fost de acord ca mașinile cu numere de Transnistria să intre în continuare în Ucraina, până la data de 10 ianuarie 2022.

Singura țară străină care are frontieră cu Transnistria este Ucraina.

“Ucraina se teme că Transnistria și Moldova vor începe să identifice un numitor comun”, susține Krasnoselski .

Rusia are militari și armament în Transnistria
Motivația reală a deciziei luate de guvernul Ucrainei, care se aplică de la 1 septembrie, poate fi însă alta decât teama unei înțelegeri între Chișinău și Tiraspol.

Ucraina este practic în război cu Rusia iar după ce Rusia a ocupat Crimeea, ea ar putea extinde această agresiune și în alte teritorii ale Ucrainei.

Militarii ruși sunt, în majoritate, la frontiera de est a Ucrainei. Dar militari ruși sunt staționați, ilegal, și în așa – zisa Republică Moldovenească Nistreană. Adică în Transnistria.

Unii dintre acești militari ruși pot intra foarte ușor în Ucraina dacă poartă haine civile, dacă vorbesc rusește – limba cea mai folosită în Transnistria. Și dacă au mașini cu numere de Transnistria.

Ucraina oprește mașinile cu numere de Transnistria
Iată de ce decizia de interzicere a mașinilor cu numere de Transnistria poate fi, în realitate, o măsură de prevenire a intrării unor militari ruși, deghizați în haine civile, pe teritoriul Ucrainei.

Teoretic, în ultimii ani, cu asemenea mașini cu numere de Transnistria se putea ajunge, traversând Ucraina, până la frontiera Ucrainei cu Rusia.

Krasnoselski a avut o vizită la Moscova

La data de 14 iulie 2021, agenția de presă oficială rusă TASS anunța că șeful regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o vizită de două zile la Moscova. Acolo s-a întâlnit cu parlamentari și cu alți oficiali ai Rusiei.

Știrea susținea că principalul scop al vizitei a fost negocierea livrării de vaccin Sputnik V. El ar fi trimis din Rusia, către “cetățenii Transnistriei”.

Alt scop a fost “creșterea activității unui punct de servicii consulare” al Rusiei, cu sediul, probabil, la Tiraspol. Evident că, întrucât regimul de la Tiraspol nu este recunoscut internațional, Rusia nu poate să dețină un consulat în „Republica Nistreană”.

Serviciile consulare puse la dispoziție la Tiraspol de Rusia, dacă, eventual, nu maschează alte activități, ar fi necesare în condițiile în care, potrivit Moscovei, Transnistria ar fi „casa a peste 200.000 de ruși”.

Este foarte posibil ca discuțiile purtate de Krasnoselski la Moscova să se fi referit și la trupele Rusiei din Transnistria, care protejează regimul de la Tiraspol.

NATO cere retragerea trupelor rusești din Transnistria

În decembrie 2020, imediat după ce Maia Sandu a câștigat alegerile dar încă nu își preluase funcția de șef de stat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertiza Rusia că trupele pe care le staționează în Transnistria nu sunt dorite de guvernul Republicii Moldova. Aceste trupe “reprezintă o încălcare a integrității teritoriale a acestei țări”, afirma Stoltenberg.

Guvernul de la Chișinău a încercat rezolvarea crizei propunând autorităților de la Tiraspol să acorde Transnistriei un statut de “autonomie teritorială specială”, în interiorul Republicii Moldova, dar fără trupe rusești în Transnistria.

Așa – zisul regim de la Tiraspol, susținut de Rusia, insistă însă să-i fie recunoscută independența. Din punctul de vedere al Occidentului, Transnistria este unul dintre “conflictele înghețate” care amenință stabilitatea în estul Europei.

„Republica Moldova este partener NATO. Vedem cum Rusia încalcă dorințele diferitelor guverne din vecinătatea Alianței prin prezența trupelor inclusiv în Moldova, în Transnistria”

Jens Stoltenberg, Secretar general al NATO

Image result for romania libera

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *